Pandemi sonrası dönemde öğretmen adaylarının uzaktan eğitim deneyimleri - BAŞKAN, NACİ SERHAT; TAŞ, YAPRAK TÜRKAN (My University, 2022)
COVID 19 ile sosyal hayatta birçok değişiklik söz konusu olmuş ve peşi sıra pandeminin boyutundan ötürü küresel çapta kapanmalar meydana gelmiştir. UNESCO verilerine göre söz konusu pandemi dolayısıyla yaklaşık 160 ülkedeki farklı kademelerde yayılımın engellenmesi bağlamında okullar da kapanmak zorunda kalmıştır (UNESCO, 2020). Kapanmanın ardından eğitim alanı da diğer alanlar gibi alışılmışın dışında etkilenmiştir. Şüphesiz ki bu değişikliklerden bazıları uluslararası ve ulusal birçok kaynağın yayıncısı tarafından erişilebilir hale getirilmiştir. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO ve Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) gibi kuruluşlar sosyal bilimler başta olmak üzere farklı çalışma alanları için hazırlanmış katalogları, fasikülleri, modülleri ve dosyaları internet kullanıcıları için elektronik kaynak olarak açık erişim haline getirmişlerdir (Vidal, 2021). Pandemi döneminde kamuya açılan bu elektronik kaynakların birçok araştırmacının ilgisini çektiği düşünülmektedir. Eğitim bağlamında ise planlı ve programlı olarak yürütülen uzaktan eğitim zorunluluk dolayısıyla yerini Acil Uzaktan Eğitim’e bırakmıştır (Ferri, Grifoni & Guzzo, 2020). Acil Uzaktan Eğitim’e geçilmesiyle bu elektronik kaynaklar kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra Acil Uzaktan Eğitimin uygulanması beraberinde internet ve altyapı eksiklikleri (Outhwaite, 2020), evde okul ortamını oluşturmaya dair bazı sorunlar (Bol, 2020), akademik anlamda öğrencilerin temel becerileri edinmeleri arasındaki farklar (Doyle, 2020), sosyo-ekonomik bağlamda dezavantajlı çocuklarda eğitim başarısında belirgin kayıplar (Eyles, Gibbons, Monthebruno, 2020) ve çevrimiçi ortamda ders yapmanın getirmiş olduğu yalnızlık (Kaufmann & Vallade, 2020) gibi sorunları da doğurmuştur.Bu bağlamda, Acil Uzaktan Eğitimin pandemi şartlarında uyarlanması konusunda uzmanlar, öğretmenler, öğrenciler yeni arayışlar içine girmişlerdir ve farklı uygulamalara başvurmuşlardır. Ayrıca, pandemi sonrası devam eden uzaktan eğitim ve/veya hibrit eğitimde de bu farklı uygulama arayışının sürdüğü düşünülmektedir. Bunun bir sonucu olarak söz konusu durumun öğrenim kalitesine ve öğrenci deneyimine de etkileri olmuştur.Bu çalışma pandemi sonrası dönemde hibrit eğitime geçen Marmara Üniversitesinde tamamen uzaktan eğitim yoluyla verilen bir derste öğrenci deneyimini gözlemlemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma, söz konusu dersi alan öğrencilerin dersi almadan önce uzaktan eğitim ile ilgili deneyimlerini, yüz yüze eğitim ve Acil Uzaktan Eğitim ile ilgili görüşlerini saptamayı hedeflemektedir. Mevcut çalışma için Atatürk Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı’ndaki \"Structure de la langue française II\" adlı dilbilgisi dersi farklı uzaktan eğitim modelleri göz önünde bulundurularak uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Söz konusu ders 5 hafta boyunca tamamen uzaktan eğitim yoluyla verilmiştir. İlgili çalışmanın evren ve örneklemini derse kayıt yaptıran 28 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmanın deseni durum çalışması olup nitel veriler katılımcılardan anket yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler Maxqda nitel veri analiz programı ile analiz edilmiştir. Bulgular ve çalışmanın alana katkısı çalışmanın amacı doğrultusunda sunulacaktır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Yabancı Diller Eğitimi; Fransızca Eğitimi; Social Sciences and Humanities; Education; Education in Foreign Languages; Education in French; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities