Strateji değişikliklerinin beşeri kaynaklar üzerinde yaratacağı etkiler ve stratejik uyum (Banka sektöründe bir araştırma) - Karagözgil, Seda (My University, 1999)
Yaşamın ayrılmaz bir parçası olan değişim olgusu, çevreyi olduğu kadar çevreyle devamlı etkileşim içinde bulunan işletmeleri de derinden etkiler. Çevresel değişimi oluşturan teknolojik, ekonomik ve siyasal değişimlerin işletmeler üzerindeki etkileri, artık önemli bir konu olarak değişimin üzerinde ciddiyetle durmayı gerektirmektedir.Sürekli değişen bir çevre içinde yaşamını devam ettiren işletmelerin değişimlere ayak uydurabilmeleri ise, ancak, onlara bu belirsiz ortamda bir yön kazandıran stratejilerini değiştirmeleriyle sağlanabilir. Strateji değişimi, işletme içinde yapılması gereken bir takım düzenlemeleri beraberinde getirir.Fakat yapılan bu düzenlemeler, işletmeyi oluşturan bütün faktörleri, en önemlisi de işletmelerin yapı taşı durumundaki beşeri kaynakları etkiler ve bir takım olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Mevcut koşulların değişmesi ve ortaya çıkan bu olumsuz sonuçlar, işletme personelini endişeye sürükler.Bu durum; olumsuz sonuçların kaynağı olarak nitelendirilen strateji değişikliklerine karşı tepki yaratırken, personel, bu tepkisini genelde, yaptığı direnişlerle ortaya koyar. İşletmelerde pek çok farklı nedenden dolayı ve farklı şekillerde direnişlerle karşılaşılabilir.Bu noktada önemli olan, işletmelerin, beşeri kaynaklarının direnişlerini önleyecek ve strateji değişikliklerine uyum sağlayabilmelerine yardımcı olacak stratejik uyum çalışmalarını ve bu çalışmalarda uygulanabilecek düzenleme ve yöntemleri, başlatabilmeleridir. Tez çalışması, işletme içi büyüme stratejilerini uygulamaya başlayan kamu ve özel sermayeli bankalarda, beşeri kaynaklarla ilgili olarak yaşanan sorunların ortaya çıkarılmasına yönelik bir araştırmayı da, içine almaktadır. İşletme içi büyüme stratejilerini uygulamaya koyan işletmelerin, beşeri kaynaklarında ortaya çıktığı düşünülen yeterli sayıda ve kaliteli personel ihtiyacı, yetki ve sorumluluk dağıtımı ve dengelenmesinde yaşanan güçlükler ve patron-yönetici sorunlarının bu stratejileri uygulayan bankalarda görülüp görülmediğini belirleme amacını taşıyan bu araştırma ışığında ortaya çıkan netice ise, araştırmanın hipotezini doğrular nitelikte bulgular vermektedir. The fact of change that is an integral part of life, affects workings that interconnect with environment. The effects of technological, economical and political changes that form environmental change, require change to be handled seriously as an important subject now. Workings can only be adapted to the changes changing their strategies that provides them a direction in this vague atmosphere. Strategical change requires some arrangements in working. But these arrangements affect all factors that form the working, meanwhile human resources that are the main construction stones of workings, as the most one. And it causes to some negative results. Change of the existing conditions and these negative results create anxiety for personnel of working. This fact results in a reaction to strategical changes that are deemed as the source of negative results; personnel expose their reaction as resistance. Very different resistances that are originated from very different causes; can be seen in workings.The important thing on this point is to begin strategical harmony activities that prevent resistances of personnel and help them to be adapted to strategical chanages, and arrangements that can be practised in these activities. This thesis also includes a research that aims to determine the problems related to human resources in the banks with public and private capital that begin to practice growth strategies in workings. The need of competent and qualified personnel in the workings that begin to practice growth strategies in workings, existing difficulties on distribution of authority and responsibilities, whether the banks that practice these strategies have these difficulties, are the aims to determine on this study. The findings of the study confirm hypothesis of the study.
Keywords: Genel yönetim; STRATEJİK YÖNETİM-UYUM; Yürütmenin yönetimi