Hibetullah Et-Türkistânî ve Şerhu Akîdeti’t-Tahâvî adlı eserinin tahkîki - Galmamatov, Atabek (My University, 2016)
HİBETULLAH ET-TÜRKİSTÂNÎ VE ŞERHU AKÎDETİ’T-TAHÂVÎ ADLI ESERİNİN TAHKÎKİ Hibetullah b. Ahmed et-Türkistânî XIII. yüzyılın sonu ile XIV. yüzyılın ilk yarısında yaşayan Hanefî-Mâturîdî ekolüne mensup bir âlimdir. Kelâm ve fıkıh alanında eserler kaleme almıştır. Müellifin günümüze kadar ulaşan iki eserinden biri olan Şerhu Akîdeti’t-Tahâvî çalışmamızın konusu olmuştur. Şerhu Akîdeti’t-Tahâvî’nin günümüze kadar ulaşan iki farklı nüshasını karşılaştırarak tercihli tahkîk yöntemi ile yaptığımız çalışma giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmı araştırmamızın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgileri içermektedir. İlk bölümümüz, iki ana konu başlığı altında incelenmiştir. İlkinde Hibetullah et-Türkistânî’nin yaşadığı dönem, hayatı, ilmî şahsiyeti, eserleri ve itikâdî konularda ki görüşleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci kısmında ise, yazma nüshaların tanıtımı, tahkîkte tâkip ettiğimiz usûl ve eserin muhtevâsı hakkında detaylıca bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde ise, Şerhu Akîdeti’t-Tahâvî’nin tahkîkinin mukaddimesi ve metni sunulmuştur. Tarâzî, et-Türkistânî, Hibetullah, Şerhu Akîdeti’t-Tahâvî, Kelâm, Hanefî, Mâturîdî, İtikâdî görüşleri.

HIBAT ALLAH AT-TURKISTANI AND CRITICAL EDITION OF HIS WORK SHARH AL-AQIDAH AT-TAHAWI Hibat Allah at-Turkistani is a Hanafi - Maturidi scholar that lived at the end of 13th century and in the beginning of 14th century. He has works related to ilm al-kalam and ilm al-fıqh. His two works have survived up till today and one of them, Sharh al-Aqidah at-Tahawi, is the subject of this thesis. This study compares two different copies of Sharh al-Aqidah at-Tahawi and uses preferred – tahqiq method. It consists of an introduction and two main parts.Introduction gives information on the subject, sources, aim and method of the research. First part of the research is analyzed under two main titles. The life, personality, career, books and ideas (related to al-kalam) of Hibat Allah at-Turkistani are analyzed in the first chapter. The second chapter of the first part includes the details of the introduction of written copies, the method of tahqiq and the content of the book. Muqaddimah of the tahqiq and the text of the Sharh al-Aqidah at-Tahawi are presented in the second part of the thesis. Tarazi, Turkistani, Hibat Allah, Sharh al-Aqidah at-Tahawi, Kalam, Hanafite School, Maturidite School, Theological Ideas.
Keywords: İslam dini; Kelam