Monolitik zirkonya ve zirkonyum destekli posterior köprü restorasyonlarının bir yıllık klinik takibi - Özyer, Elçin Keskin (My University, 2019)
Amaç: Bu in vivo çalışmanın amacı, posterior bölgedeki 3 üyeli zirkonyum destekli ve monolitik zirkonya restorasyonların klinik başarısını ve hasta memnuniyetini karşılaştırmak, iç- kenar uyumlarını belirlemek ve restorasyonların aşınması ile karşıt dentisyonda oluşacak aşınmayı değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza, simetrik (split-mouth) alt çene birinci molar eksikliği olan 3 üyeli sabit protetik tedavi gereksinimli 20 katılımcı dahil edildi. Hastalara CAD/ CAM kullanılarak toplam 40 adet köprü restorasyonu (20 adet monolitik zirkonya restorasyon (Zenostar T) ve 20 adet zirkonyum destekli restorasyonların altyapıları (IPS e.max ZirCAD)) üretildi. Üstyapı veneer seramiği (IPS e.max Ceram) ile tabakalama tekniği kullanılarak zirkonyum destekli restorasyonların üretimi tamamlandı. Klinik değerlendirmeleri 1. hafta, 6. ay ve 1. yılda FDI kriterleri kullanılarak yapıldı. İstatistiksel analiz için “Friedman”, “Mann-Whitney U”, “Bağımsız Örnekler t” testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Ortalama marjinal aralıklar, zirkonyum destekli restorasyonlar için 77,37 ± 14,57 μm, monolitik zirkonya restorasyonlar için 66,1 ± 14,8 μm olarak bulunmuştur. Marjinal ve internal adaptasyon için iki materyal arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p <0.001). Restorasyonların karşıt dentisyonda oluşturdukları aşınma zirkonyum destekli restorasyonlarda 0,286 ± 0,185 mm3; monolitik zirkonya restorasyonlarda 0,165 ± 0,120 mm3 olarak elde edilmiştir. Restorasyonlarda oluşan aşınma miktarları restorasyon tipine göre farklılık göstermezken; karşıt dentisyonunda oluşan aşınma zirkonyum destekli restorasyonlar için istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,019). Sonuç: Çalışmamızda, zirkonya restorasyonların 1 yıllık klinik takibinde başarı oranı %100 olarak belirlenmiştir. Monolitik zirkonya restorasyonların adaptasyonu, zirkonyum destekli restorasyonlara göre daha uyumlu bulunmuştur.

Purpose: The aim of this in vivo study was performed to compare clinical success and patient satisfaction, to assess marginal and internal fit, and to evaluate the wear of the restorations and antagonist teeth of 3-unit zirconia-supported and monolithic zirconia restorations in the posterior region. Materials and methods: Twenty patients who required three-unit fixed partial dentures due to a missing first molar in both half jaws (split-mouth design) were included in this in vivo study. A total of 40 bridge restorations (20 restorations were monolithic zirconia (Zenostar T), and the framework of 20 were zirconia-supported restorations (IPS e.max ZirCAD)) were fabricated with CAD/ CAM technology. Zirconia-supported restorations built with superstructure by hand-layering technique with veneering ceramic (IPS e.max Ceram). Clinical evaluations were made at 1. week, 6. months and 1. year using FDI criteria. Statistical analysis was performed using “Friedman”, “Mann-Whitney U”, “Independent Samples t” tests and analysis of variance were used. Results: The mean of marginal gap value was 77,37 ± 14,57 μm for zirconia-supported restorations and 66,1 ± 14,8 μm for monolithic zirconia restorations. Statistically significant differences were found between the two materials for marginal and internal adaptation (p <0,001). The wear caused by the restorations at the antagonist teeth was 0,286 ± 0,185 mm3 for zirconia-supported restorations; 0,165 ± 0,120 mm3 for monolithic zirconia restorations. While the amount of wear in the restorations does not differ according to the type of restoration; the wear of antagonistic teeth was found to be significantly higher for zirconia-supported restorations (p = 0,019). Conclusions: In this study, the total success rate was determined as 100% in 1-year clinical follow-up of zirconia restorations. Adaptation of monolithic zirconia restorations was better than that of zirconia-supported restorations.
Keywords: CAD/ CAM; clinical follow-up; Diş; diş yüzeyinde aşınma CAD / CAM; Health; klinik takip; marginal and internal fit; marjinal ve internal uyum; monolithic zirconia; monolitik zirkonya; Sağlık; Tooth; tooth wear