Sahne kurulumu ve performansı sırasında iş güvenliği riskleri: önleme ve çözüm önerileri - Şenel, Ertunç (My University, 2018)
Bu çalışma, sahne kurulumu ve performansı sırasında iş güvenliği risklerini incelemek hedefi ile yapıldı. Bu bağlamda öncelikle basit bir sahneyi oluşturan parçalar ve sahne performansı sırasında kullanılan öğeler tanıtılarak, bir sahnenin kurulumu ve performansı sırasında görev alan çalışanlar ve bu kişilerin görevlerine hakkında bilgi verildi. 1903 yılından günümüze kadar geçen zaman içerisinde sahne kurulumu ve performansı sırasında yaşanan kazalar ele alınarak, sebep ve sonuçları, ayrıntılı tablolar oluşturularak incelendi. Ayrıca bazı ülke ve bölgelerin (İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada/ Ontario gibi) hazırlamış olduğu detaylı güvenlik kılavuzları ele alındı. Bu kılavuzlarca hazırlanmış olan güvenlik önerilerine eklemeler yapılarak, Türkiye adına sahne kurulumu ve performansı sırasında iş güvenliğini sağlamak amacı ile bir kılavuz oluşturuldu. Bu çalışma, ülkemiz için gelecekte bu konuda yapılacak çalışmalara öncülük etmesi bakımından önemlidir.

This study was carried out with the interest of inspecting the safety risks during stage installation and performance. In this context, components of a simplified stage and items which are used during stage performance were introduced and personnel who are responsible in stage installation and performance and the definitions of their jobs were mentioned firstly. Causes and results of accidents, ocurred between 1903 and present day during stage installation and performance were investigated with detailed tables. Additionally, detailed safety guidelines that are constituted in several countries and regions (England, Australia, New Zealand, Canada/ Ontario, etc.) were examined and a guideline for safety during stage installation and performance was formed for Turkey by making additional safety measure suggestions. This study is important for pioneering future studies in this field for our country.
Keywords: Design; Installation; İş güvenliği; İş Güvenliği Uzmanı Occupational Health and Safety; Job security; Kurulum; Occupational Health and Safety Expert; Sahne; Sahne düzeni ve görünüşü; Stage; Stage-setting and scenery; Tasarım; Theaters; Tiyatrolar