Yazılı Alman ve Türk basınında amatör branşların yeri - Demir, Gökalp (My University, 2006)
2.ÖZET Çalışmamızın konusu; amatör spor dallarının yazılı basında ne kadar yer aldıklarının belirlenmesi, Türkiye ve Almanya’da basında yer alan amatör spor dallarının(olimpik sporlar) tespit edilmesi, oranları, yayınlanan haber sayıları ve karşılaştırılmasıdır. Türk ve Alman Basınının Ekim 2005-Mayıs 2006 döneminde 2 ülkeden seçilen 3'er gazetenin spor sayfası incelenerek yorumlanmıştır.(Sabah, Hürriyet, Zaman, Die Welt, West Deutsche Allgemein, Der Tagesspiegel Berlin). Araştırmanın nde anahatlarıyla spor, Türkiye’de spor, Almanya’da spor, Türkiye’de medya ve Almanya’da medya hakkında bilgiler verilmiştir. Araştırmanın kapsamı ve yöntemleri anlatılmış, bulgular kısmında gazete karşılaştırmaları, spor dalları ile ilgili haber sayıları, oranları ve anketin sonuçları anlatılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında Köln Spor Yüksek Okuluna Türkiye’den eğitim için giden öğrencilere, orada okuyan Türk öğrencilere ve diğer Üniversitelerde ya da meslek okullarında eğitim gören sporla ilgisi olan Türk öğrencilere anket uygulanmıştır. Amaç Türkiye’yi de tanıyan öğrencilerin Almanya ve Türkiye spor medyası hakkındaki görüşleri, yazılı basınların karşılaştırılması ve takip edilen gazeteler gibi sonuçlara ulaşmaktır. Araştırma sonuçlarında Türkiye ve Almanya’da yazılı basında farklı spor dallarının ön plana çıktığı görülmüştür. Türkiye’deki gazetelerde basketbol branşı ön plana çıkarken Almanya’da homojen bir dağılım vardır. Kış olimpiyatları süresince Almanya gazeteleri Olimpiyatları çok yakından takip etmiş, Türkiye’deki gazeteler ise çok fazla ilgilenmemiştir. Ayrıca Almanya spor basınını bisiklet, buz hokeyi gibi değişik branşlara yer vermektedir.Amatör spor dallarıyla ilgili müsabaka sonuçlarını Alman yazılı spor basınında çok detaylı bir şekilde bulmak mümkündür. Anahtar Kelime: Yazılı Basın, Amatör sporlar, Köln Spor Yüksek Okulunda okuyan Türk Öğrenciler 2.

The Place of Amateur Branches in Turkish and German Press The determination of the share of amateur sports in print media, determination of amateur sports(olympic sports) in press in Turkey and Germany, their shares, the number of published news and their comparison have been examined in our study. Sports pages of 3 newspapers each selected from 2 countries, which are Turkey and Germany, and that belong to the period between October 2005 and May 2006 have been examined and interpreted. (Sabah, Hürriyet, Zaman, Die Welt, West Süd Deutsche Allgemein, Der Tagesspiegel Berlin). Information such as the definition of sports, sports in Turkey, sports in Germany, definition of media, media in Turkey and media in Germany have been given in the general information section of the research. The scope and methods of the research have been explained and newspaper comparisons, the rates of sports and the results of the survey have been told in the findings section. In the survey section of the research, a survey has been conducted with the students that went to Köln University of Sports from Turkey for education, Turkish students studying there and Turkish students that are interested in sports and study in other universities or vocational schools. The purpose is to obtain results such as the opinions of the students, who know Turkey, about the sports media in Turkey and Germany, the comparison of the print media and the newspapers that are read regularly. According to the results of the research, it was seen that different sports stand out in print media in Turkey and Germany. While basketball stands out in the newspapers in Turkey, it is observed that there is a homogeneous distribution in Germany. During the Winter Olympics, German newspapers closely followed the Olympics even though the newspapers in Turkey were not very interested. Moreover, German sports media also publishes news about different branches such as biking and ice hokey. It is possible to find the results of the games in amateur sports in detail in German print media.
Keywords: Amatör Sporlar; Basın_Spor_Almanya; Basın_Spor_Türkiye; Beden Eğitimi ve Spor