Tedrici azalan sıcaklığın pimpla turionellae (hymenoptera: İchneumonidae)’nın ergin öncesi gelişim süresi, ergin çıkış, eşey oranı ve ağırlığına etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Laboratuvar şartlarında Galleria mellonella (Lepidoptera: Pyralidae) puplarında yetiştirilen endoparazitoid Pimpla turionellae (Hymenoptera: Ichneumonidae)’nın larval evresine, konak içinde iken uygulanan tedrici azalan sıcaklığın etkileri araştırıldı. Parazitlenen konak pupları sırasıyla 25, 20, 15 ve 10°C’de 3’er gün ve takiben dört farklı deney grubunda 4°C’de 2, 3, 4 ve 5 gün bekletildi. Uygulamalar sonucunda çıkan bireylerin erginleşme süreleri, cinsiyetleri ve ağırlıkları tespit edildi. Dişi ve erkek bireylerde ergin çıkış süresinin kontrol grubuna göre uzadığı ve bu sürenin özellikle düşük sıcaklıkta 5 gün bekletilen deney grubundan çıkan bireylerde yaklaşık %50 oranında arttığı gözlendi. Ergin çıkış yüzdesi düşük sıcaklıkta (4°C) bekletme süresinin artmasıyla beraber azaldı. Kontrol grubunda erginleşen dişi ve erkek bireylerin yüzdeleri hemen hemen eşitken, düşük sıcaklık uygulama süresinin artışıyla beraber erginleşen bireylerde dişi yüzdesinin erkek bireylerin yüzdesine göre daha yüksek olduğu tespit edildi. 4°C’de bekletme süresinin uzaması ile dişi bireylerin ağırlığında azalma meydana gelirken erkek bireylerin ağırlığında fark bulunmadı. Bununla beraber düşük sıcaklık uygulaması sonrasında çıkan bireylerin ağırlığı ile kontrol grubundan çıkan bireylerin ağırlıkları arasında istatistiksel bir fark tespit edilmedi.

The effects of gradually decreased temperature on pre-adult development of endoparasitoid Pimpla turionellae (Hymenoptera: Ichneumonidae) reared on Galleria mellonella (Lepidoptera: Pyralidae) pupae at laboratory conditions were investigated. Parasitized host pupae were acclimated at a gradually decreased temperature; for 3 days at each 25, 20, 15 and 10°C, and then kept in separate four groups for 2, 3, 4 and 5 days at 4°C. Pre- adult development time, adult emergence, sex ratio and weight of wasps were determined for each treatment. Adult emergence of treatment groups lasted longer than controls for both sex and that time was observed to increase approximately 50% in the adult from experimental group which was kept for 5 days at 4°C. Adult emergence ratio also decreased by increasing acclimation time at 4°C. While ratio of adult emergence of female was equal with that of male in the control group, that of female was found to be more than that of adult male by increasing acclimation time at 4°C. The weight of females decreased while there was no difference in that of males. However, the data showed that any difference wasn’t statically determined between the weigh of the control and experimental groups.
Effects of gradually decreased temperature on pre- adult development, adult emergence, sex ratio and weight of pimpla turionellae (hymenoptera: İchneumonidae)
Keywords: Biyoloji; Entomoloji