Anatomi laboratuvarının biyogüvenlik ve biyoemniyet açısından değerlendirilmesi, örnek laboratuvar olarak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi anatomi laboratuvarının incelenmesi - Güngördü, Betül (My University, 2023)
Amaç: Anatomi laboratuvarlarının biyogüvenlik ve biyoemniyet bakış açısıyla inceleyerek biyogüvenlik kültürünün geliştirilmesine yönelik risk değerlendirmeleri, yapılan işlem ve uygulamaların biyogüvenlik düzeyleri ve gereksinimlerinin belirlenmesi, standart operasyon prosedürlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Anatomi laboratuvarlarındaki güvenlik kültürünün geliştirilmesine yönelik risk analizleri, biyogüvenlik düzey ve gereksinimlerin belirlenmesi Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Laboratuvarı örneğinde Dünya Sağlık Örgütü’nün Laboratuvar Biyogüvenlik Kılavuzu, Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin Mikrobiyolojik ve Biyomedikal Laboratuvarlarda Biyogüvenlik Yayını ve Sağlık Bakanlığı Ulusal Mikrobiyoloji Standartları Laboratuvar Güvenliği Rehberi kaynaklarında bulunan ilgili bölümlerdeki bilgi ve yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Laboratuvarı’nın mevcut koşulları, yapılan işlem ve uygulamalar incelenmiştir. Formaldehit maruziyet ölçümleri özel yaka kartları(Biyosistem) kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgularla Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Laboratuvarı’nın mevcut koşullarının en az Biyogüvenlik 2 Düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Bir eğitim öğretim yılı boyunca formaldehit maruziyetinin gerçekleştiği uygulamalardaki kişi ve ortam maruziyetleri OSHA Sağlık Bakanlığı standatlarına uygundur. NIOSH’un morg ünitelerinde gerçekleştirdiği formaldehit ölçümleri dikkate alındığında Kadavrayı havuzundan çıkartan ve bakımını veren personel maruziyet miktarının 0.075 ppm değeriyle NIOSH standartlarına uygun olduğusonucuna varılmıştır. Sonuç: Bu tez çalışması Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Laboratuvarı örneğinde anatomi laboratuvarlarıın biyogüvenlik bakış açısı ile inceleyerek en az Biyogüvenlik 2 Düzeyinde olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Laboratuvarı’nda formaldehit ölçümü ilk kez rapor edilmiştir.

Objective: By examining anatomy laboratories from a biosafety and biosecurity point of view, it is aimed to evaluate risk assessments for the development of a biosafety culture, to determine the biosafety levels and requirements of the processes and applications, and to develop standard operating procedures. Material and Methods: Risk analysis, determination of biosafety level and requirements for the development of safety culture in anatomy laboratories in the example of Marmara University Medicine Faculty of Medicine Anatomy Laboratory, World Health Organization's Laboratory Biosafety Guide, American Center for Disease Control and Prevention's Biosafety in Microbiological and Biomedical Laboratories Publication and Ministry of Health National Microbiology Standards It was made by using the information and methods in the relevant sections of the Laboratory Safety Guide resources. The current conditions, procedures and applications of Marmara University Faculty Medicine of Anatomy Laboratory were examined. Formaldehyde exposure measurements were made using special badges (Biosystem). Results: We answered that the current conditions of the Marmara University Medicine Faculty of Anatomy Laboratory were at least at the Biosafety level 2. Person and environment exposures in applications where formaldehyde exposure occurs during an academic year comply with OSHA Ministry of Health standards. Considering the formaldehyde measurements carried out by NIOSH in the morgue units, it was concluded that the exposure amount of the personnel who removed the cadaver from the pool and cared for it was in accordance with NIOSH standards with a value of 0.075 ppm
Evaluation of anatomy laboratory in terms of biosafety and biosecurity, analysis of marmara university faculty of medicine anatomy laboratory as an example laboratory
Keywords: Anatomi; biosafety; biyoemniyet; biyogüvenlik; formaldehit maruziyeti; formaldehyde exposure; Güvenlik önlemleri; Human anatomy; İnsan anatomisi; Laboratory; Laboratuvar; Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi; risk analizi Anatomy; risk analysis; Safety measures