Tüketicinin yaşam tarzı ve reklamın rolü - Saray, Farideh Ahmedian (My University, 2007)
Tüketicinin Yaşam Tarzı ve Reklamın Rolü Günümüzde üretimle ilgili sorunlar aşılmış, üretilen mal ve hizmetleri satın alacak tüketicilerin bulunması sorun haline gelmiştir. Kapitalist sistem bu sorunun aşılmasında reklamı kullanmaktadır. Kapitalist sistem tüketime dayalı toplumsal yapısı içerisinde piyasaya sürülen ürünlerle toplumun değişik katmanları arasında bir denetim ağı kurmaktadır. Başka bir ifade ile üretilen simgesel mallar, bireylerin toplumdaki yerlerini belirleyen gösterge olarak kurgulanmaktadır. Bu, reklamlarla bireylere anlatılmaktadır. Reklamlar ilettikleri mesajlar ve ürettikleri biçimler, anlamlar, değerler ve imajlarla hem kültürün bir öğesi olarak yaşam tarzının hem de bireylerin bireysel kimliklerinin oluşumunu derinden etkilemektedir. Çalışmanın ilk bölümünde bu konuları açıklamak üzere reklamın işletmeler ve tüketiciler açısından ne anlama geldiği üzerinde durulmuştur. Ardından kapitalist üretim biçimi ve reklam başlığı altında reklamın kapitalist sistemin temelinde yatan değerlerin meşrulaştırılmasındaki katkısından bahsedilecektir. İkinci bölümde yaşam tarzı kavramı ve özellikleri üzerinde durulmuştur. Yaşam tarzının şekillenmesinde tüketimin en önemli katkısı olduğu düşünülerek günümüz tüketicisinin yaşam tarzını anlamaya yönelik olarak tüketim kültürünün tarihsel açıdan gelişimi Aydınlanma, Modernizm ve Post-modernizm olmak üzere üç dönemde incelenmiştir. Çalışmanın son bölümü olarak yaşam tarzının yansıması olarak reklam başlığı altında reklam endüstrisinin yaşam tarzı oluşturmadaki rolü üzerinde durulmuştur. Bu amaç doğrultusunda çağımızda üretim ve kalite açısından birbirinden ayırt edilemez hale gelen ürünleri farklılaştırmak için reklamlarda ürünler tüketicilerin yaşam tarzları veya özendikleri yaşam tarzlarıyla ilişkilendirilmektedir. Böylece tüketim ekseninde bir yaşam tarzı benimsetilmeye/ yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Çalışmanın teorik kısmını destekleyecek üç reklam örneği seçilmiştir: Anneler gününe özel Atasay reklamı, Rüya-Vestel reklamı ve Fiat Panda reklamı. İncelenen reklamlarda ürün, bireylerin tamamlayıcısı olarak gösterilmiştir.

The Consumer’s Life Style and Role Of Advertisement All of production problems have been solved right now and the marketing of produced materials and presenting of services to the buyer have been rised as a problem. The capitalist system in order to solve this problem uses the advertisement. The capitalist system makes a test network between the various classes of social and products which is presented to consumer social based on production. In the other words, the sembolized products have been used as the fact that shows the position of social members. In fact, advertisements express the members of social. Adertismenets have been deeply effected either forming of individual character or life style of consumer by transfering of messages, forms, meaning, values and images of them. In the first part of study, the meaning of advertisement have been defined from the point of administratings and consumers views. Then, in the title of capitalist production method and advertisement, the values of advertisement in the base of capitalist system in order to legalize of capitalist`s values and its role have been discribed. In the second part, the concept of life style and its properties have been reviewed. Based on the effects of consumption on the embodiement of life style, in order to undesrand the life style of consumer and illuminate historical progresses of consumption culture have been reviewed respect at traditional, Modernism and Post-modernism stages. In the last part of study, as the reflexing of life style in the title of advertisement, the role of advertisement industry on forming of life style have been cleared. In this propose, in order to recognize similar produts from each other the consumer life style and their affectation have been related together. Thus, it is trying to assume/ populate the life style based on consumption axis. Here, teoretical studies have been supported via three advertisement samples. The special advertisement of Atasay for Mother`s day, Advertisement of Ruya-Vestel and the advertisement of Fiat-Panda have been selected. In the reviewed advertisement, product have been illustrated as the completement of consumer.
Keywords: Reklamcılık; Reklamcılık ve Tanıtım; Tüketici; Tüketici Davranışı