Marka farkındalığında maskot kullanımının etkisi - Kalyoncu, Zeynep Özge (My University, 2015)
MARKA FARKINDALIĞINDA MASKOT KULLANIMININ ETKİSİ Piyasaların küreselleşmesi, aynı sektörde yer alan birçok markanın doğmasını sağlamıştır. Var olan bu markalar birbirine fazlasıyla benzeyen ürünler üretmekte; bu ise markalar ile ürünlerin tüketicilerin zihninde farklı ve güçlü bir yer etmesini zorlaştırmaktadır. Markaların gerçekleştirdikleri pazarlama çalışmalarında, artık üründen ziyade tüketicilerin duyguları ve algıları öne çıkmaktadır. Bu bağlamda pazarlama iletişimi ve markanın bir parçası olan marka maskotları, hedef kitlenin duygularına seslenmesiyle birlikte en etkili ve yaratıcı varlıklar olarak karşımıza çıkmıştır. Tüketicilerin algılarına dayanan ve markanın gerçek gücünü gösteren marka denkliğinin ilk ve en önemli unsuru marka farkındalığıdır. Söz konusu bulgular doğrultusunda, araştırmamızda marka farkındalığında maskot kullanımının etkisinin değerlendirmesini hedeflenmiştir. Türkiye’de televizyonun yaygınlaşmasıyla beraber çocuklukların marka maskotlarına olan ilgisi artmıştır. Türkiye’de Marka maskotları ile büyüyen bir neslin var olması ve genç nüfusun büyük bir yüzdeye sahip olması nedeniyle araştırmamız; gençler üzerinde, marka maskotlarının marka farkındalığının etkisi üzerine anket uygulaması ile gerçekleştirilmiştir.

THE EFFECT OF BRAND MASCOTS IN CREATING BRAND AWARENESS Globalization of the markets has given rise to many brands existed in the same industry. Those brands produce extremely similiar products to each other. That makes difficult to remember those brands and products that produced by those brands. Feelings and perceptions of consumers stand out rather than product in marketting efforts that carrying out by brands recently. Thus, marketing communication and brand mascots which are a part of the brand has emerged as the most effective and creative assets due to appeal the target audiences’ emotions. “Brand Equity” is a term based from perceptions of the consumers. and its first and the most important fact is “brand awareness” which shows the true power of brands. According to the our findings, we aimed to review the effects of mascot use in brand awareness. Since there is a generation in Turkey, which grows with brand mascots during the expansion of television use and high youth population; we’ve done a survey research on young consumers about effect of mascot use in brand awareness.
Keywords: Markalar