Yeni medya platformlarında popülerleşen şiddet içerikleri ve etkilerine dair bir analiz : Squid game örneği - Onay, Ceren Zeliha (My University, 2023)
Gelişen ve değişen teknoloji medya alanında da birçok yeniliğin insan hayatında etkili olmasını sağlamıştır. Yeni medyanın gündelik hayata dahil olmasıyla kişilerarası iletişimden, gündemden haber alma biçimine kadar köklü bir değişiklik ve gelişim gerçekleşmiştir. Aynı değişim bireylerin dizi ve film izleme pratiklerinde de meydana gelmiştir. İzleyiciler artık yeni medya platformlarının sunduğu avantajlar nedeniyle dijital yayıncılık platformlarına yönelmiş, dizi ve filmleri internet tabanlı web siteleri üzerinden izlemeye başlamışlardır. Bu araştırmanın amacı gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan yeni medya platformlarında yer alan ve giderek popülerleşen şiddet ögeleri barındıran içeriklerin birey ve toplum üzerindeki olumsuz etkilerini analiz ederek ortaya koymak, bu etkilerin nasıl azaltılabileceğine dair bir farkındalık oluşturmaktır. Yeni medya platformlarında popülerleşen şiddet içerikleri ve etkileri Netflix isimli dijital dizi ve film izleme platformunda yayınlanan Squid Game, Türkçe adıyla Kalamar Oyunu isimli dizi üzerinden analiz edilmektedir. Dizi 18 yaş sınırıyla 2021 yılında izleyiciye sunulmuş, çok kısa süre içinde milyonlarca izleyiciye ulaşmış ve günlerce gündemde kalmıştır. Dizide maddi sıkıntılar yaşayan 456 oyuncunun, para ödülünü kazanabilmek için çocuk oyunlarının ölümcül versiyonlarını oynamaları işlenmektedir. Dizide yer alan şiddet sahneleri izleyicilere sansürsüz bir biçimde tüm açıklığıyla pornografik şekilde gösterilmektedir. Şiddetin oyunlaştırılarak açıkça ve pornografik biçimde sunumunun özellikle çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerini analiz etmek için dizinin yayınlanan ilk sezonundaki 9 bölüm içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Analiz sonrasında dizinin somut etkilerini ortaya çıkarma amacıyla dizinin etkilerine dair basında yer alan haberlere de araştırmada yer verilmiştir. Dizinin ve dizide sıklıkla yer verilen şiddetin özellikle çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve çocukları şiddet uygulamaya sevk ettiği görülmüştür.

Developing and changing technology has enabled many innovations in the field of media to be effective in human life. With the inclusion of new media in daily life, a radical change and development has occurred, from interpersonal communication to the way of receiving news from the agenda. The same change has also occurred in individuals' TV and movie watching practices. Due to the advantages offered by new media platforms, viewers have now turned to digital broadcasting platforms and started watching TV series and movies on internet-based websites. The aim of this research is to analyze the negative effects of content containing violent elements in new media platforms that have emerged with the developing technology and to create an awareness on how these effects can be reduced. Violent content and its effects, which have become popular on new media platforms, are analyzed through the digital series Squid Game, which is broadcast on Netflix. The series was presented to the audience in 2021 with the age limit of 18, reached millions of viewers in a very short time and remained on the agenda for days. In the series, 456 players, who have financial difficulties, play deadly versions of children's games in order to win the prize money. The violence scenes in the series are shown to the audience in an uncensored and pornographic manner. In order to analyze the effects of the gamified and pornographic presentation of violence, especially on children and young people, 9 episodes in the first season of the series were analyzed by content analysis method. After the analysis, in order to reveal the concrete effects of the series, the news in the press about the effects of the series were also included in the research. It has been observed that the TV series and the violence frequently featured in the TV series have negative effects especially on children and prompt them to commit violence.
An analysis of violent content popularized in new media platforms and their effects : The squid game example
Keywords: New Media; Social Learning; Sosyal Öğrenme; Şiddet Pornografisi; Şiddet, Kitle iletişim araçlarında; Violence in Mass media; Violence Pornography; Yeni Medya