Markanın gelişim modeli: bölgesel markadan ulusal ve uluslararası markaya geçiş aşamaları - Küçükaslan, Aslı; Ural, Tülin (İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2006)
Yoğun bir rekabet ortamının varolduğu günümüz uluslararası pazarlarında başarı sağlayabilmek için işletmelerin çağdaş bir yönetim ve pazarlama anlayışına sahip olmalarıve de uluslararası faaliyetlerini bu anlayış çerçevesinde yürütmeleri gerekmektedir. Uluslararasılaşma ve de globalleşme sürecinde işletmelerin rekabet üstünlüğü elde edebilmeleri sahip oldukları fiziksel kaynakları, insan kaynaklarını ve örgütsel süreçlerini en etkin şekilde kullanabilmelerine bağlı olmaktadır. Günümüzde işletmeler açısından en önemli rekabet edebilme gücü olarak marka kavramı ve marka değeri önem kazanmıştır. Marka, gerek işletmenin diğerlerinden farklılaşmasını sağlayan bir değer, gerekse işletmenin çevresi ile olan iletişiminin gerekleşmesini ve devamlılığını sağlayan etkili araçlardan biri olmuştur. Bu bağlamda, işletmelerin ulusal ve uluslararası çevrelerde başarılı olabilmeleri, başarılı ve değer yaratan marka geliştirmeleriyle eşdeğer haline gelmiştir. Uluslararası marka yaratmanın öneminin ve markanın uluslararasılaşma sürecinin ele alındığı bu çalışmamızda, marka kavramının bileşenleri, markanın işletme için önemi değerlendirilmiş ve markanın bölgesel markadan ulusal ve uluslararası markaya geçişindeki aşamaları incelenmiştir.