Bankacılık sektöründe yeni hizmet geliştirmenin rekabet stratejilerindeki değişimlere etkisi - Dinçer, Hasan (My University, 2010)
Bankacılık Sektöründe Yeni Hizmet Geliştirmenin Rekabet Stratejilerindeki Değişimlere Etkisi Küreselleşme ile birlikte, değişen tanımlar ve sınırlara bağlı olarak; firma stratejilerinde de uluslararası niteliğe sahip, inovasyon ve kaliteyi ön plana alan rekabetçi bir yapının ortaya çıktığı gözlenmektedir. Özellikle 1990’lı yılların başından itibaren, enformasyon ve haberleşme imkanlarında meydana gelen gelişmeler neticesinde; örgütlenme ve rekabette teknoloji odaklı unsurların gelişimi gittikçe hız kazanmaktadır. Bu nedenle, “yeni ekonomi” kavramı ile birlikte; özellikle hizmet sektörü içinde yer alan bankaların, araştırma ve geliştirme çabaları ile paralel olarak teknolojik altyapı çerçevesinde, çok yönlü beceri ve yenilikçi uzmanlığın getirdiği avantajları kullanması, büyük önem arz etmeye başlamaktadır. Oligopolistik yapıya sahip olan Türk Bankacılık sektöründe ise; teknoloji ve yoğun işbirliğine dayalı, müşteri odaklı ürün ve hizmetlerin piyasaya sunulması sayesinde; taraflara optimal faydayı sağlayacak rekabetçi yapının elde edilmesi mümkün olmaktadır. Sonuçta, bankaların rekabetçi ortamda ayakta kalabilmeleri; büyük ölçüde, teknoloji temelli yeni ürün ve hizmet geliştirme çabalarına bağlı olmaktadır. Bu nedenle, çalışmanın temelinde, bankacılık sektörünün rekabet ve yenilik ekseni içinde yeni hizmet geliştirme faaliyetleri ve rekabet stratejilerinin etkileri irdelenmekle birlikte; rekabetçi strateji boyutunda, ürün hayat eğrisi süreci içinde teknoloji odaklı artan yenilikleri temsil eden yeni hizmet geliştirme çabalarının İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören bankalar bazında ampirik ölçümünün yapılması hedeflenmiştir. Bankacılık, Yeni Hizmet Geliştirme, Rekabet Stratejileri

The Effect of Changes on the Competitive Strategies of New Service Development in the Banking Sector Through globalization, depending on the changing definitions and limits, it has been observed that a competitive structure in the firm strategies, international qualifications, innovation and quality has emerged. Especially, since the beginning of the 1990s, as a result of developments occurring in information and communication facilities, the development of the technology-oriented aspects accelerate gradually in organization and competition. Therefore, with the new economy concept, the use of the advantages of multi-faceted skills and innovative expertise by banks located in the service sector within the framework of the technological infrastructure in parallel with research and development efforts bears great importance. As for in the Turkish banking sector with oligopolistic structure, it is possible to obtain the competitive structure which will provide the optimal benefits to the parties. Through launching the customer-focused products and services based on the technology and intensive collaboration. Consequently, the survival of the banks in the competitive environment is connected to the technology-based efforts of the new products and service developments. Thus, in the core of this study, the impacts of new service development activities and competitive strategies are explored in the axis of innovation and competition of the banking sector. Furthermore, on the dimension of competitive strategy, technology-oriented new service development efforts representing incremental innovation in the process of product life cycle has been aimed to make an empirical measurement on the basis of banks traded on Istanbul Stock Exchange. Banking, New Service Development, Competitive Strategies
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Hizmet Kalitesi; İnovasyon; Rekabet; Yenileşme