Son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda yaşam kalitesi ölçümü için kullanılan kidney disease quality of life short form 1.3 türkçe versiyonunun geçerlilik ve güvenilirlik araştırması - Çelik, Mehtap (My University, 2005)
Çalışma, Kidney Disease Quality of Life-Short Form 1.3 (KDQOL-SF 1.3) hastalığa özel ölçeğin Türkçe versiyonunun geçerlilik ve güvenilirliğinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. KDQOL Çalışma Grubu’ undan onay alınarak, ölçeğin ileri çeviri aşamaları tamamlanmıştır. Öncelikle ölçek, on bir kişiden oluşan diyaliz hastası grubuna uygulanmış sonrasında, üç Nefrolog, üç Diyaliz Hekimi, üç Diyaliz Hemşiresi, iki Psikolog, bir Halk Sağlığı Uzmanı’ndan oluşan kurulun önerisine sunularak ölçeğin son haline onay alınmıştır. Geri çeviri aşamaları tamamlanarak orijinal ölçekle eşdeğerliliği sağlanmıştır. KDQOL-SF 1.3 Türkçe Versiyonu; dört ayrı diyaliz merkezinde 214 renal replasman tedavisi alan hastaya uygulanmıştır. Verilerin analizi, SPSS 11.0 paket kullanılarak yapılmıştır. Güvenilirlik: KDQOL-SF 1.3 Türkçe Versiyonu Cronbach’s alfa değeri; 0,93’dür (79 soru için), ölçeğin test- tekrar test korelasyon katsayısı 0,86’dır. Geçerlilik: KDQOL-SF 1.3 Türkçe Versiyonu faktör analizinde beş faktör elde edilmiştir. Eşdeğerli ölçek geçerliliği açısından, KDQOL- SF 1.3 Türkçe Versiyonu ile Tüm Sağlık ölçeği arasında olumlu yönde, anlamlı bir korelasyon vardır ( r =0,30 p  0,05). Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; KDQOL- SF 1.3 Türkçe Versiyonu, geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış, böbrek hastalıkları için kullanılabilecek hastalığa özel bir ölçektir. Kadın, diyabetik, okula gitmemiş, kardiyak açıdan NYHA sınıflaması II’ nin üstünde ve düşük gelir grubundan olan hastaların KDQOL- SF 1.3 Türkçe Versiyonu ve/ veya alt ölçek puanları anlamlı biçimde düşüktür. Bu hastalar daha özenli takip edilmelidirler.

This study was planned to examine reliability and validity of the Turkish Version of Kidney Disease Quality of Life- Short Form (KDQOL-SF). Translation procedure of the KDQOL-SF was approved by the KDQOL Working Group and completed by translators. Firstly, questionnaire was filled out by a focus-group and than questionnaire was approved by a panel which was composed three Nephrologist, three Renal Physicians, three Renal Nurses, two Psychologists and a Public Health Physician. Finally, back translation procedure was completed and compared versus the original version of KDQOL-SF and reconciled. The study was carried out at four different dialysis center. Sample size was 214. Statistical evulation were performed by using SPSS 11.0. Reliability was assessed for the Turkish Version of KDQOL-SF, using internal consistency; Cronbach’s alpha; 0,93 ( for 79 items) and test – retest methods; pearson correlation rate; 0.86. Validity was established with content validity, construct validity and criterion validity. Construct validity; Factor analysis confirmed the presence of 5 factors in the Turkish Version of KDQOL-SF. Criterion validity; a strong correlation of the Turkish Version of KDQOL-SF score with the Overall Health was cohorent ( r = 0,30, p < 0,05 ). Obtained findings suggest that the Turkish Version of KDQOL-SF is a valid and reliable tool that could be employed in health-related quality of life research on people with ESRD. The Turkish Version of KDQOL-SF and/ or scales scores of women, diabetic, illiterate, above NYHA II clasification and low income patients showed significantly lower. This patients should be treated carefully.
Keywords: Hastalıklar; İç Hastalıklar_Böbrek Yetmezliği; Tıp-iç Hastalıkları