İmplant osseointegrasyonunda piezoelektrik etkinin incelenmesi - Dergin, Gühan (My University, 2006)
1-ÖZET İmplant uygulamalarının her geçen gün arttığı dünyamızda üzerinde en fazla durulan konulardan biri implantların canlı dokulardaki ömrüdür. Yüksek kemik implant kontak oranının elde edilmesi oklüzal kuvvetlerin oluşturduğu tork kuvvetleri altında daha stabil ve uzun ömürlü bir implant anlamına gelmektedir. Bu bilimsel gerçeğin farkında olan araştırmacılar laboratuar çalışmalarının kemik implant kontak oranı ve kalitesi konularına odaklamışlardır. Bu amaçla;implant yüzeylerinde fizikokimyasal, morfolojik veya biyokimyasal düzenlemeler yaparak istenilen ideal kemik implant ilişkisini oluşturmayı hedeflemişlerdir. İmplant kemik ilişkisinin geliştirilmesi birçok faktöre bağlı olan kompleks bir yapıdır. Bu çalışmanın amacı kırıklarda oluşan, piezoelektrik akımlar olarak isimlendirilen elektrik akımları ile dental implantların iyileşmesini stimüle ederek osseointegrasyon oranını ve kalitesini arttırarak yükleme için gerekli bekleme süresini azaltmaktır. 2-

Implant survival and predictability are important in treatment planning and implant therapy. Due to the fact that more bone-to-implant contact means greater shear and more anti-torque strength, and long survival under heavy occlusal forces, implant laboratory studies have been focusing on higher bone-implant contact rate and quality. Several approaches, involving alteration of surface physicochemical, morphological, and/ or biochemical properties of implants and healing potential of bone, are being investigated in an effort to obtain a desirable bone-implant interface. Development of this interface is complex and involves numerous factors. The aim of our study is to increase the osseointegration rate and quality, and decrease the waiting period of dental implants before loading by using intraoral micro electric implant stimulator device that we designed which imitates micro electrical signals, that occurs in bone fractures. These signals are described in terms of piezoelectric theory.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı_Tedavi; İmplant Sistemleri