Dijital platform tercihlerinde gizli Markov analizi ve oyun teorisi - Tunçer Zorlu, Betül Rümeysa (My University, 2024)
Dijital çağ olarak adlandırılan 21.yüzyıl, teknolojik yenilikleri insanlığın hizmetine sunmakla kalmamış, farklı disiplinlerde yeni bilimsel yöntemlerin gelişmesine de imkân tanımıştır. Yaşanan bu teknolojik gelişmeler yeni platformların oluşumunu da beraberinde getirmiştir. Bu oluşumlardan biri de kullanıcıların internete bağlı bir cihazda dizi ve film izlemelerini sağlayan abonelik tabanlı yayın hizmetleridir. Bu tarz yayın hizmetlerinin, diğer bir ifade ile dijital platformların abone sayısını her geçen gün artırması bu alanda bir rekabet ortamının oluşmasına sebep olmuştur. Oluşan bu rekabet ortamının akabinde bireylerin dijital platform tercihleri de önem kazanmıştır. Bu doğrultuda Netflix, Amazon Prime Video gibi dijital platformlar günümüzde sıkça kullanılır hale gelmiştir. Bu kullanım oranında yaşanan artışların da kişilerin platformlara internetin olduğu her yerden ulaşımın olması, internet kullanımının artması, bu platformlara PC ya da mobilden uygulamalar ile de girilebilir olması, firmaların içerik üretimde çeşitlendirmeye gitmesi, firmaların reklam stratejileri, içerik izlemede bölünme yaşanmaması gibi durumlar sebep olarak gösterilebilir. Bu çalışmada dijital platformlar ve bu platformların tercih edilme nedenleri tahmin edilmiştir. Burada hedeflenen çıktılar en yüksek olasılıkla tercih edilecek platformların tercih nedenleri ile analiz edilmesi ve oyun teorisi uygulamasının yapılmasıdır. 139 kişiye kartopu örnekleme metodu ile anket çalışması yapılmıştır. Söz konusu dijital platformlar için kullanıcılara yöneltilen anket sorularından alınan çıktılar Gizli Markov Analizinin veri setini oluşturmaktadır. 72 kişi ile de oyun teorisi matrisini kurmak adına anket çalışması yapılmış, sonuçlar değerlendirilmiştir.

The 21st century, called the digital age, has not only brought technological innovations to the service of humanity, but also allowed the development of new scientific methods in different disciplines. These technological developments have brought about the formation of new platforms. One of these formations is subscription-based streaming services that allow users to watch TV series and movies on an internet-connected device. The increasing number of subscribers of such broadcasting services, in other words digital platforms, every day has led to the creation of a competitive environment in this field. Following this competitive environment, individuals' digital platform preferences have also gained importance. In this regard, digital platforms such as Netflix and Amazon Prime Video have become frequently used today. The increase in this usage rate can be attributed to situations such as the fact that people can access the platforms from anywhere there is an internet connection, the increase in internet usage, the fact that these platforms can be accessed via PC or mobile applications, companies diversifying their content production, companies' advertising strategies, and the lack of division in content viewing. . In this study, digital platforms and the reasons why these platforms are preferred are estimated. The targeted outputs here are to analyze the platforms that will be preferred with the highest probability and their reasons for preference and to apply game theory. A survey was conducted with 139 people using the snowball sampling method. The outputs obtained from the survey questions asked to the users for the digital platforms in question constitute the data set of the Hidden Markov Analysis. A survey was conducted with 72 people to establish the game theory matrix, and the results were evaluated.
Hidden Markov analysis and game theory in digital platform preferences
Keywords: Digital Platforms; Dijital Platformlar; Econometrics; Ekonometri; Game Theory; Gizli Markov Analizi; Netflix; Netflix Hidden Markov Analysis; Operations research; Oyun Teorisi; Yöneylem araştırması