Elektronik ticarette hile denetimi ve bir araştırma - Durak, Mustafa (My University, 2019)
Teknolojide yaşanan gelişmeler etkilediği tüm alanlarla birlikte ticarette de önemli değişimlere ve gelişmelere sebep olmuştur. Ticari alandaki bu teknolojik değişiklikler yeni ticaret biçimi olan elektronik ticareti ortaya çıkarmıştır.Elektronik ticaret kısaca ticari işlemlerin elektronik ortamda gerçekleşmesi olarak ifade edilebilir. Sanal ortamda gerçekleşen bu ticari işlemler günden güne çeşitliliğini ve kapasitesini artırmaktadır. Bu artışla birlikte elektronik ticarette ortaya çıkabilecek riskler ve suiistimaller de artmaktadır. Elektronik ticaret işletmelerinin risklerinin belirlenmesi, suiistimallerin tespit edilmesi, vergilerinin eksiksiz hesaplanarak zamanında ödenmesi, finansal tabloların güvenilirliğinin saptanması, hataların tespiti ve önlenmesi gibi tüm hususlar yapılacak denetimler ile sağlanmaktadır. Bu denetimlerin yerinde ve zamanında yapılması çok önemlidir. Denetimler sayesinde bir taraftan finansal bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği teyit edilirken diğer taraftan etkinliği ve verimliliği kontrol edilecektir. Elektronik ticaretteki işlemlerde hatalar olabileceği gibi kasıtlı olarak yapılan hileler de olabilmektedir. Hile denetimi ile hatalı ve/ veya kasıtlı yapılan yanlışlıklar tespit edilecek ve bunlara ilişkin gereken işlemler yapılacaktır. Çalışmamızın birinci bölümünde elektronik ticaret ve hile denetimi kavramları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde elektronik ticaretin işleyişi, muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesi ayrıntılı şekilde açıklanmıştır. Üçüncü bölünde elektronik ticarette hile denetimi kavramı ile bunlara ilişkin örneklere yer verilmiştir. Çalışmamızın dördüncü ve son bölümünde ise elektronik ticarette hile denetimine ilişkin olarak Türkiye genelinde görev yapan vergi müfettişlerine yönelik anket uygulanmıştır. Yapılan anket ile elektronik ticaretteki hile denetimine, etkilerine, önemine, yasal düzenlemelerin yeterli olup olmadığına ilişkin tespitler ile istatistiki analizler yapılarak bunlara ilişkin sonuç bölümünde önerilerde bulunulmuştur.

Advances in technology have led to significant changes and developments in trade as well as in all the areas it affects. These technological changes in the field of commerce have created a new form of commerce, electronic commerce.Electronic commerce can briefly be defined as the realization of commercial transactions in an electronic environment. These commercial transactions in an virtual environment are increasing day by day in terms of diversity and capacity. With this increase, risks and abuses that may arise in electronic commerce are increasing. All aspects such as identifying risks of electronic commerce enterprises, detecting abuses, paying their taxes in full and paying them on time, determining the reliability of financial statements, detecting and preventing errors are ensured through audits. It is very important to carry out these inspections on-site and on time. The audits will verify the accuracy and reliability of financial information on one hand and control its effectiveness and efficiency on the other.There may be mistakes in transactions in electronic commerce as well as deliberate frauds. The fraud audit will detect mistakes and / or deliberate errors and take necessary actions.In the first part of our study, the concepts of electronic commerce and fraud audit are emphasized. In the second section, the operation, accounting and taxation of electronic commerce is explained in detail. In the third part, the concept of fraud audit in electronic commerce and examples related to these are given. In the fourth and final part of our study, a survey related to fraud auditing in electronic commerce has been conducted for tax inspectors througout Turkey. Determinations and statistical analysis based on the survey data has been performed in order to determine the suffiency of the legal regulations regarding the fraud audit in electronic commerce, its effects and importance. Furthermore, suggestions related to this has been emphasised in the conclusion part.
Keywords: accounting of electronic commerce; Business; Electronic commerce; Elektronik ticaret; elektronik ticaretin işleyişi; elektronik ticaretin muhasebeleştirilmesi; elektronik ticaretin vergilendirilmesi; elektronik ticarette hile denetimi Electronic commerce; fraud audit; fraud audit in electronic commerce; hile denetimi; İşletme; operation of electronic commerce; taxation of electronic commerce