Performance appraisal and usage for teams - Demirel, Didem (My University, 2002)
Bu çalışma ekiplerin performans değerleme ile ilgili konu ve sistemlerini ele almaktadır. Konunun derinliğine incelenebilmesi için öncelikle performans değerlemenin ne olduğu anlatılmaktadır çünkü, performans değerleme, insan kaynakları yönetimi çerçevesinde hem çalışanların kişisel gelişimi, kariyer planlaması, eğitim ihtiyaçları ve ücretlerinin belirlenmesinde hem de şirketlerin stratejik hedeflerine ulaşmasında kullanılan önemli bir araçtır. Günümüz iş dünyası bireysel anlayıştan ekip çalışmasına doğru kaymaktadır. Ekip çalışması kavramı şirketlerde uygulanan toplam kalite yönetimi unsurlarından kalite kontrol çemberlerine bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Şirketler değişen ve gelişen yapılarında ekip kavramına dayalı sinerji yaratmanın hedeflere ulaşmada iyi bir araç olduğunu keşfetmişlerdir. Bu aynı zamanda, bireylerin tek başlarına gerçekleştiremedikleri amaçlarına, ekipler sayesinde ulaşabilmelerini sağlamaktadır. Tüm bunların sonucu olarak insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarının tıpkı bireyler gibi ekipleri de kapsaması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu anlamda, ekiplerin performanslarının değerlenmesi de özellikle ele alınması gereken konuların başındadır. Çalışma dört temel bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm performans değerleme sistemlerini, ikinci bölüm ekip ve ekip çalışmasını, üçüncü bölüm ekip performans değerleme sistemlerini içermektedir. Teori kısmını oluşturan ilk üç bölümün hazırlanmasında kitap, İnternet, gazete, süreli yayınlar, tez, seminer notları ve televizyon programlarından yararlanılmıştır. Dördüncü bölümü oluşturan anket aşamasında ekip değerleme sistemlerinin uygulanması, kullanılan yöntemler ve bunların ücretlendirme, teşvik, ödül sistemleri ile bağlantısı incelenmiştir. Bu uygulama, ekip performansını değerlendirenler, ekip liderleri, ekip üyeleri ve insan kaynakları çalışanları ile yapılmıştır.

This study examines the issues and the systems of the team performance appraisal. In order to analyze this topic in depth, performance appraisal is explained in the beginning because it is a major tool both to determine the individual development, career planning, training needs analyzes and compensation of the employees and also to help companies reach their strategic objectives. In today's business world has a changing perspective from the individual to the team. Teamwork concept has derived from one of the elements of the total quality management; quality control circles. Companies have discovered that it is an effective tool to create synergy based on teams to reach their objectives. This also enables employees reach their objectives through teams, which they cannot achieve individually. As a result, it is obvious that human resources management functions should include teams as well as individuals. Therefore, team performance appraisal has a major importance among other human resources functions. This study has four basic parts. First part includes performance appraisal systems, second part includes team and teamwork and the third part includes team performance appraisal systems. Books, Internet, newspapers, periodic journals, thesis, seminar handouts and television programs are used as source for the first three theory parts. Implementation of the team performance appraisal systems, methods and their link to the compensation, reward and recognition systems are studied in the fourth part, which consists a questionnaire. This study has been realized with those who appraise the team performance, team leaders, team members and human resources workers.
Keywords: Çalışma Grupları; Performans Değerleme