Kültür Turizmi kapsamındaki iletişim çalışmaları: 2010 İstanbul avrupa kültür başkenti üzerine bir araştırma - Yıldırım, Candan (My University, 2009)
turizmi, kültürel etkinlik, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, iletişim, algılama yönetimi ÖZET KÜLTÜR TURİZMİ KAPSAMINDAKİ İLETİŞİM ÇALIŞMALARI: 2010 İSTANBUL AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Uygarlıkların merkezi olan İstanbul, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlerin kültürlerini bir arada yaşatmış, dünyanın en değerli kültür mirasına sahip şehirler arasında olmasına rağmen tarihi ve doğal güzelliklerin gezilmesiyle sonuçlanan turist akını ile yetinmiştir. Türkiye’nin güneyinde ‘deniz- güneş-kum’ temalı bölgelerde turist sayısında yakalanan artış, Roma-Bizans-Osmanlı kültürleriyle harmanlanmış İstanbul’da yakalanamamıştır. Bu tez, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliğinin ‘iletişim’ açısından değerlendirilmesini kapsamaktadır. Amacı ise, İstanbul’un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmesiyle başlanan kültür, sanat ve altyapı alanındaki projelerden yola çıkılarak, iletişim faaliyetlerini kültür turizmi açısından değerlendirmek ve turizm sektörünün bu süreci nasıl algıladığını ortaya koymaktır. Bu çalışmada, turizmde iletişim ve algılama yönetimi kavramlarına değinilmiş, Avrupa Kültür Başkenti konsepti ve İstanbul’un kültür başkenti seçilme süreçleri açıklanmış, günümüze kadar gerçekleştirilen ve 2010 yılına kadar gerçekleştirilmesi gereken iletişim çalışmaları vurgulanmış, Avrupa Kültür Başkenti seçilmenin İstanbul’a ve dolayısıyla Türk turizmine sağlayacağı faydalar belirtilmiştir. Yöntem olarak, literatür taraması yapılmış, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ile temas kurulmuş, konaklama sektörünün İstanbul 2010 yılını algılaması ile ilgili olarak alan çalışması yapılmış ve ileriye dönük beklentiler ve öneriler sunulmuştur. Cultural tourism, cultural events, Istanbul 2010 European Capital of Culture, communications, perception management

COMMUNICATION ACTIVITIES IN CULTURAL TOURISM: A RESEARCH ON ISTANBUL AS THE EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE 2010 For many centuries, Istanbul has been home to the cultural activities of diverse civilizations which have endowed it with a distinguished heritage. Nevertheless, until recently, tourism has essentially meant natural and historical sightseeing. The sharp increase in the number of tourists in southern Turkey, anxious to enjoy the sea, the sand and the sun has not been associated with a similar increase in Istanbul, harboring a melange of Roman, Byzantine and Ottoman cultures. This dissertation covers an evaluation of the the communication activities of Istanbul as The European Capital of Culture 2010. Its purpose is to assess the communication activities, starting with the projects initiated after Istanbul became the European Capital of Culture in 2010, in the domains of culture, arts and infrastructure, from the point of view of cultural tourism and to demonstrate how the tourism industry perceives this process. An effort has been made to highlight the concepts of communication and perception in tourism, focusing on the concept of the European Capital of Culture and Istanbul’s selection to the position. Moreover, the cultural potential of Istanbul has been assessed, emphasizing the communication activities undertaken to this date as well as the activities that will take place until 2010. Furthermore, benefits that will accrue to Istanbul and to Turkish tourism industry arising from Istanbul’s being selected as the European Capital of Culture are pointed out. A survey of the relevant literature, contact with The European Capital of Culture Agency of Istanbul 2010, a field research involving the perceptions of the accommodation sector regarding ‘Istanbul 2010’ constitute the methodology underlying this dissertation which concludes with expectations concerning the future and policy recommendations.
Keywords: Halkla İlişkiler; İletişim; Turizm_Kültür