Yarı zamanlı çalışan personelin performansının değerlendirilmesi ve uygulamadan bir örnek - Tepe, Gonca (My University, 2003)
Son yıllarda işletmeler arasındaki sınırsız rekabet, hızla gelişen teknoloji ve ekonomik koşullar standart kabul edilen çalışma şekillerini değiştirmiş yeni çalışma şekilleri ortaya çıkmıştır. Bu çalışma şekillerinden biride yarı zamanlı çalışmadır. Çeşitli organizasyonlarda performans değerlendirmenin en önemli hedefi performansı arttırmaktır. Yarı zamanlı çalışan personel çalışma süreleri az olmasına rağmen işletmenin verimliliğinin artmasını, işgücü maliyetlerinin azalmasını, personel devir oranının azalmasını sağlamaktadır. İşletmelere olumlu katkılar sağlayan yarı zamanlı çalışanların işte sağladığı başarı ve gelişme yeteneği performans değerlendirme ile ölçülebilir. Performans değerlendirme; personel seçimi ve işe yerleştirilmesi, eğitim ve gelişme, kariyer planlama, motivasyon, ücret yönetimi gibi amaçlar için kullanılır. Performans değerlendirme işletmelerde önemini korumaya devam edecektir. Bu çalışma; işletmelerde yarı zamanlı çalışan personelin performans standartlarını ve bunun ölçümünü ortaya koyarken, yarı zamanlı çalışan personelin hedeflerinin ne ölçüde belirlendiğini, ne derece başarılı olduğunu ve kullanılan yöntemleri incelemektedir. The latest limitless competition between business firm lead rapid developments in technologies and economical conditions that has changed standard working programs.And part-time working is one of new working programs. Form many organizations, the primary goal of an appraisal system is to improve performance. Although part-time employees work less hours they maintaine growth of business potential, which discrease staff cost and staff turn-over. Performance appraisal is only one technique designed to evaluate part-time employees performance and development skills. Performance appraisal is a system of recruitment and staffing, training and development, career planning, motivation, compensation programs. Appraached in this manner, performance appraisal provide a basic for rational targets regarding Human Resources. Performance appraisal system will continue to be high priority in business firms. With this study is has established performance standards and assessment of part-time employee's potential. This rewiew helps determine how well part-time employees have accomplished the goals, set expeclations and appraisal methods.
Keywords: Performans Değerleme