Siyah kalem minyatürlerinde giysi ve eşya - Avcı, Aytaç (My University, 2004)
(Mehmet Siyah Kalem Minyatürlerinde Giysi ve Eşya) Tez çalışması olarak ele aldığımız Mehmet Siyah Kalem Minyatürleri, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde 2153 ve 2160 numaralı murakkalar arasında yer almaktadır. Siyah Kalem Minyatürlerinde Giysi ve Eşya ana başlıklı çalışmamız 4 ana bölüm altında sunulmuştur. Giriş bölümünde genel olarak konunun amacı ve önemine yönelik açıklamalar yapılmış, konunun metin kısmını oluşturan ana detaylar diğer maddelerde ayrıntısı ile anlatılmıştır. İkinci bölümde, Mehmet Siyah Kalem Minyatürleri numaralandırılarak katalog haline getirilerek açıklamaları yapılmıştır. Tezin ana konusu oluşturan giysi ve eşya üçüncü bölümde detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Özellikle giysi ve eşyalardaki detaylar bütünden ayrılan ayrıntılı çizimlerle ortaya çıkartılıp, Türk Dünyası ile bağlantıları araştırılıp bulunmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak bu incelemelerin ışığında Mehmet Siyah Kalem'in sanatında ortaya koyduğu giysi ve eşya bağlamındaki tüm ayrıntılar gözden kaçırılmadan detaylandırılıp aktarılmaya çalışılmıştır. yah Kalem, Giysi, Eşya, İslâm, Minyatür.

(Cloth and Objects in Siyah Kalem Miniatures) Mehmet Siyah Kalem miniatures, which are kept intact in Topkapı Palace Museum Library murakka from number 2153 to number 2160, are studied in this thesis. They are presented in four main parts under the title of Cloth and Thing in Siyah Kalem Miniatures. In introduction part, statements regarding to the aim and importance of the study are made, then main details composing the text of the subject are explained detailly in the other sections. In second part, Mehmet Siyah Kalem miniatures are numbered, catalogued and explained. The main subject of the thesis, cloth and thing, is investigated detailly in third part. Especially details in clothes and things are indicated with the drawings parted from the whole, their relations with Turkish art are searched in the light of written sources. In conclusion, with the results of these studies all the details about things and clothes in Mehmet Siyah Kalem's art are presented with a great care in order not to escape any little detail. Key Words : Siyah Qalam, Cloth, Objects, Islam, Miniature.
Keywords: araçlar; biçimler; gereçler; Güzel ve dekoratif sanatlar; işlemler; malzemeler; Minyatürler; Resim sanatı; Teknikler