Elektro eğirme yöntemi ile modern yara örtüsü geliştirilmesi - Oymak, Hüseyin (My University, 2019)
Bu çalışmada, yara örtüsü tasarımı için nanoyapılar geliştirmek amacıyla poli(laktik) asit (PLA) polimeri ve yün yağı (lanolin) kullanılmıştır. Lanolin çok çeşitli tıbbi ve kozmetik alanlara uygulanabilen bir yan üründür (by-product). PLA / lanolin / esansiyel yağ çözeltilerinin bir kaç farklı konsantrasyonları hazırlandı ve elektro-eğirme yöntemi kullanılarak nanoyapılar geliştirildi. Geliştirilen yapıların yara örtüleri olarak kullanılması amaçlandı. Üretim sırasındaki elektrospinning işlem varyanslarını optimum yapıları geliştirmek için incelendi ve detaylı olarak araştırıldı. Çözelti konsantrasyonunun uygulanan voltaj üzerindeki etkisi, pipet ucu ile toplayıcı arasındaki mesafe vurgulanmıştır. Lanolinin eğrilebilirliği ve uçucu yağların kullanımı bu çalışmanın ana amaçlarıdır. PLA / lanolin / uçucu yağ bazlı nanoyapılar ilk defa başarılı bir şekilde bu çalışma kapsamında üretildi. Üretilen malzemelerin yara örtüsü olarak kullanılabilirliğini ölçmek için temel test yöntemleri uygulandı. Bunlar sıvı emme kapasitesi, yatay ve dikey emicilik, antibakteriyel aktivite, çekme dayanımı ve kalınlıktır. Yapı analizi FTIR, SEM, EDX ve DSC test yöntemleriyle yapıldı. Test edilen ve analiz edilen parametrelerden, yara örtüsü olarak PLA / lanolin / uçucu yağ kullanımının ilk in vitro sonuçlara göre uygun olduğu açıkça görülmüştür.

In this study, poly (lactic) acid (PLA) polymer and wool oil (lanolin) were used to develop nanostructures for wound dressing management. Lanolin as a by-product that can be applied wide range of areas such as medical and cosmetic. A number of different concentrations of the PLA/ lanolin/ essential oils solutions were prepared and the nanostructures were developed by making use of electro-spinning method. The developed structures were aimed to employ as wound dressings. The electrospinning process variables during the production were changed to develop the optimum structures and they were investigated in details. The effect of the solution concentration on the applied voltage, the distance between the pipette tip and the collector were highlighted. The spinnability of lanolin and the usage of essential oils are the main objectives of this study and the aim has been successfully achieved. The PLA/ lanolin/ essential oil based nanostructures were manufactured successfully. The essential test methods were performed to measure the usability of the produced materials as wound dressings. These are liquid absorption capacity, horizontal and vertical wicking, antibacterial activity, tensile strength and thickness. The structure analysis was done by FTIR, SEM, EDX and DSC test methods. From the tested and analysed parameters, it is clearly seen that the use of PLA / lanolin / essential oil as wound dressing was found to be suitable according to initial in vitro results.
Keywords: by-product; Education; Eğirme; Electronics; Elektronik; lanolin; modern yara örtüsü; Spinning; Textile; wool wax; yan ürün modern wound dressing; yün yağı