Aşırı halofil archaea suşlarının α-amilaz, glukoz oksidaz, β-galaktosidaz ve amiloglikosidaz aktivitelerinin tayini - Sağer, Çiğdem (My University, 2007)
HALOFİL İZOLATLARIN α-AMİLAZ, GLUKOZ OKSİDAZ, β-GALAKTOSİDAZ VE AMİLOGLİKOSİDAZ AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ Günümüzde, endüstride uygulanan doğal olmayan ortamlarda etkin olan, yüksek tuz konsantrasyonlarında, yüksek ısıda veya organik çözücülerde etki edebilen enzimlere veya mikroorganizmalara gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda ülkemizin zengin mikrobiyal biyoçeşitliliğinin avantajını kullanarak farklı tuzlu ortamlarda karbonhidrat sindirebilen enzimleri üreten aşırı halofil Arkebakteri izolatları incelenmiştir. Tuz Gölü, Tuzköy, Kaldırım Tuzlası ve Kayacık Tuzlası araştırma bölgelerinden ayrımı yapılan 30 aşırı halofil izolatın α-amilaz, glukoz oksidaz, β-galaktosidaz ve amiloglikosidaz aktiviteleri belirlenmiştir. İzolatların tamamı -amilaz enzimi üretmiştir. Tuz Gölü izolatlarının -amilaz aktivitesinin; 0,82-6,02 Ünite, Tuzköy Tuz Madeni izolatlarının; 1,62-5,77 Ünite, Kaldırım Tuzlası izolatlarının; 0,18-5,08 Ünite ve Kayacık Tuzlası izolatlarının; 1,46-3,28 Ünite arasında değiştiği saptanmıştır. Kalitatif olarak glukoz oksidaz ve β-galaktosidaz aktivitesi gösteren izolatların kantitatif olarak kayda değer miktarda glukoz oksidaz ve β-galaktosidaz enzimi üretmedikleri saptanmıştır. Amiloglikosidaz enzimi için yapılan ölçümlerde önemli miktarda bir aktivite saptanmamıştır. Aşırı halofil Arkebakterilerin enzim aktiviteleri üzerine farklı tuz konsantrasyonlarının etkisi incelenmiştir ve bu suşların yüksek enzimatik aktiviteleri için optimal inkübasyon süresi tayin edilmiştir. Bu suşlar için yüksek enzimatik aktivite, %25 NaCI içeren besiyerinde ve 4 haftalık inkübasyon süresi sonunda elde edilmiştir. Tuz Gölü ve Tuzköy tuz madeni suşlarının en etkili karbonhidrat sindiren enzimlere sahip olduğu bulunmuştur.

-AMYLASE, GLUCOSE OXIDASE, β-GALACTOSIDASE AND AMYLOGLUCOSIDASE ACTIVITIES OF HALOPHILIC ISOLATES Nowadays, industrial applications are demanding enzymes or microorganisms that can act in nonconventional media such as high salt concentration, high temperature or organic solvents. Taking the advantage of microbial biodiversity of our country, we examined extremely halophilic Archaea which can produce enzymes digesting carbonhydrates in different saline environments. The α-amylase, glucose oxidase, β-galactosidase and amyloglucosidase activities of 30 halophilic strains isolated from Tuz Lake, Tuzköy Salt Mine, Kaldırım and Kayacık Salterns were determined. The effect of different salt concentrations and the optimal incubation time on enzymatic activities of extremely halophilic Archaea were determined. -Amylase activities were found as; 0,82-6,02 and 1,62-5,77 units for Tuz Lake and Tuzköy Salt Mine, 0,18-5,08 and 1,46-3,28 units for Kaldırım and Kayacık Saltern isolates respectively. Although, all the isolates showed glucose oxidase and β-galactosidase activity qualitatively but they did not produce recordable amounts of glucose oxidase and β-galactosidase enzymes. Considerable amount of amyloglucosidase activity was not determined for the isolates. Highest enzymatic activities for the isolates were attained at growth medium containing 25% NaCI after four weeks of incubation time. It was concluded that the strains of Tuz Lake and Tuzköy Salt Mine have the most potent carbohydrate degrading-enzymes.
Keywords: Biyokimya; Kimya