Hişam Bin Urve’nin hadis ilmindeki yeri - Asar, Muhammed Ali (My University, 2004)
Bu çalışmada Hişam b. Urve'nin (ö.146) hadis ilmindeki yeri incelenmiştir. Onun hadis ilmindeki yeri Buhârî'nin Sahih adlı eserinde yer alan rivayetlerinin senedleri çerçevesinde ortaya konmuştur. Hişam b. Urve Medine'nin yedi fakihinden biri olan Urve b. Zübeyr'in oğlu, Zübeyr b. Avâm ve Esma binti Ebî Bekir'in torunu, Hz. Aişe ve Abdullah b. Zübeyr'in yeğenidir. Bu ailenin hadis ilminde, hadislerin zaptı ve nakli konusunda önemli bir yeri vardır. Hişam b. Urve bu meşhur ailenin bir ferdi ve hadislerin kendisi vasıtasıyla İslam dünyasına yayıldığı kişilerden birisi olması sebebiyle araştırmaya değer bulunmuştur. Çalışmada (Hişam b. Urve'nin Hayatı, Mânevî ve İlmî Kişiliği) başlığı birinci bölümü oluşturmaktadır. Burada; Hişam b. Urve'nin doğumu, çocukluğu, soyu ve ailesi, ölümü, mânevî ve ilmî şahsiyeti gibi konular ele alınmıştır. İkinci bölümde (Hişam b. Urve'nin Hadisçiliği) başlığı altında; ilmî seyehatleri, hadisçiler arasındaki yeri ve hakkında yapılan tenkitler ele alınmış, ona izafe edilen eserler hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; Hişam b. Urve'nin Buhârî'nin Sahih'indeki rivayetlerinin sened atlası, Buhârî'deki rivayetlerinin konu ve isnad bakımından değerlendirilmesi ve Hişam b. Urve'nin rivayetlerinin kaynak kitaplara intikali incelenmiştir. THE PLACE OF HİSHAM B. URWA İN THE TRADİTİON (

) İn this work, the place of Hisham b. Urwa (d. 146 A.H) in Tradition has been studied. His Place in Tradition has been taken up in the frame of his reports' links that took place in Bukhari's collektion entitled as-Sahîh Hisham b. Urwa is son of Urwa b. Zubayr who is one of the seven jurists of Medina, grandson of Zubayr b. Awwâm and Asma bint Abî Bakr and nephew of Aisha and Abdullah b. Zubayr. This family takes in important place in Tradition because of their seriousness to protect and convey the Traditions. Hisham b. Urwa deserved to be studied because of being a famous member of this family and a person by means of him the Traditions spread to the Muslim World. The first part of the workconsists in the life of Hisham b. Urwa and his spiritual and scientific personality. Here, the subjects like Hisham b. Urwa's birth, childhood, ancestry and family; death, spiritual and scientific personality have been taken up. At the second part, his journeys for Traditions as a Tradition scholar, his place between the other scholars and criticisms againts him have been taken up. In addition, some of his famous scholars and pupils and the writings that thought to pertained to him are introduced. At the third part, link atlas of his reports that take place in Bukhari's al-Sahih, criticism of that rumours and trasportation them into the source books has been studied.
Keywords: Hadis