Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinimleri ve Amerika Birleşik Devletleri karşılaştırması - Hatiboğlu, Feride (My University, 2007)
YABANCILARIN TÜRKİYE'DE GAYRİMENKUL EDİNİMLERİ VE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ KARŞILAŞTIRMASI ÖZET Yabancılar ile yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe haiz ticaret şirketlerinin Türkiye’de gayrimenkul edinmelerinin finansman sistemi ve bankacılık açısından ele alındığı bu çalışmada, bu işlemlerin finansal piyasaların gelişimine katkıları üzerinde durulmuştur. Ulusal gelirin doğrudan yabancı yatırımlardan ve bunun içerisinde yer alan yabancıların ülkemizde mülk edinmesinden olumlu etkilendiği, bunun devam etmesi için yapısal düzenlemelerin yerinde olduğu, eksik olanların ise zaman içerisinde tamamlanabilecek kadar ihmal edilebilir düzeyde bulunduğu çalışmada belirlenmiştir. Bu kavramın Türkiye için yeni olması ve kültürel dönüşüm sebebiyle bu piyasaların gelişmesi ve Amerika seviyelerine gelebilmesi için zamana ihtiyaç vardır. REAL ESTATE ACQUISITIONS OF FOREIGNERS IN TURKEY AND USA COMPARISON

This paper looks at Turkish real estate acquisitions of foreigners and foreign companies from the financial point of view and studies these purchases’ contributions to the financial markets in Turkey. Based on the results of the study it can be concluded that such purchases of real estate by foreign companies and foreigners have positive effects on the national income and that necessary structural framework is sufficient at the moment requiring no more than minor adjustments that can be introduced in due course. Legal framework and financial systems in Turkey and USA fundamentally show major similarities for foreigners’ purchase of real estate in these countries. However this being a new concept for Turkey, the cultural transformation requires more time for the market to develop and reach the US levels.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Gayrimenkul_Yabancılar; Konut Politikası_Amerika Birleşik Devletleri (ABD); Konut Politikası_Türkiye