Dayanıklı tüketim malları panel araştırmalarıyla cep telefonu sektöründe pazar analizlerinin yapılması - Karahan, Ahmet (My University, 2005)
DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI PANEL ARAŞTIRMALARIYLA CEP TELEFONU SEKTÖRÜNDE PAZAR ANALİZLERİNİN YAPILMASI Tarihsel sürecin içinde insan, avcı olarak başladığı serüveninde basit tarımı gerçekleştirerek üretici hüviyetini kazanmış, üretim faaliyetiyle beraber yerleşik hayata geçmiş ve üretim fazlası ürünlerini trampa yoluyla değiştirerek basit ticareti başlatmıştır. Ticaretle birlikte, yeni ihtiyaçlar doğmuş ve insanlar bu ihtiyaçlar açmazını yazıyı, sayı sistemini ve parayı kendi tarihlerine katarak aşmışlardır. Paranın ortak bir değişim unsuru olarak kullanılması ticareti geliştirmiş ve bu gelişimde zenginlik kavramını doğurmuştur. Zenginlik ise çözülemez bir paylaşım sorununu ortaya çıkarmıştır. Üretimin gelişip otomasyona dönüşmesiyle beraber rekabet artmış, artık sadece üretimin yeterli olmadığı üretimde devamlılığın ve büyümenin temel hedef olduğu zor bir sürece girilmiştir. İşte bu zor süreç içerisinde üreticiler; tüketiciyi ve pazarı daha yakın tanıyıp sektörün gelişimini daha iyi inceleyebilmek, kendisinin ve rakiplerinin pazar içerisindeki gelişimlerini takip edip karar alma süreçlerini daha bilimsel bir zemine oturtabilmek, çağdaş pazarlama yöntemlerinin olabilecek veya olan etkilerini irdeleyebilmek için panel adı verilen istatistiksel araştırmalara başvurmuşlardır. Bu çalışmada temel amaç panel araştırmaları hakkında bilgi verip ve bu araştırmalardan Dayanıklı Tüketim Malları Paneli (Non Food Panel) araştırmasını tanıtıp cep telefonu sektöründe uygulamasını göstermektir. HE MARKET ANALYSIS WITH THE NON FOOD PANEL RESARCH FOR THE SECTOR OF MOBILE PHONE Prehistorically period human being started his adventure on earth by hunting then gained his producer identity by doing basic agricultural activities. With production activity, the human settled and became a resident, then he started trading by changing goods coming from surplus production. New needs emerged as trading started and therefore people overcame these new needs by adding writing, number system and money to their history. Use of money as a common exchange instrument lead to development of trading, accordingly this development leads to wealthiness. Wealthiness has caused emerging of unsolvable sharing problem. With the improvement and transformation of production into automation competition has increased and entrance to a new hard phase has occurred where not only production is not enough but also continuity in production and growth has to be basic targets. In this hard phase producers consulted statistical researches named panel which provided analysis of consumers, market and development of sector. These panels showed producers their competitors’ and their development in sector based their decisions on scientific indicators, and analysis of effects of contemporary marketing method’s ongoing and future effects. In this study main goal is to give information about panel researches, introduce non-food panel research and show its application in mobile phone sector.
Keywords: Panel Araştırmalar; Pazar Analizi; Perakendecilik