Vergleich des Türkischen einheitskontenrahmen mit dem deutschen industriekontenrahmen aus der sicht der kostenrechnung und versuch die kosten des Deutschen industriekontenrahmens zu dem Türkicshen einheitskontenrahmen umzuwandeln - Ersen, Çağla (My University, 2000)
Alman Endüstri Hesap Planı, yönetim muhasebesini ve maliyet muhasebesini birbirinden bağımsız iki ayrı döngü içinde takip etmektedir. Hesap çerçevesi içinde 0'dan 8 'e kadar kadar olan hesap sınıfları yönetim muhasebesinin, 9 no'lu hesap sınıfı ise maliyet muhsabesine aittir. Birbirinden bağımsız iki ayrı döngü söz konusu olduğundan bu sistem dualist sistem olarak adlandırılmaktadır. 0'dan 8'e kadar olan hesap sınıflarında tüm işletme gelir ve gider kayıtları tutulurken, 9 no'lu hesap sınıfında sadece işletmenin esas faaliyeti sonucu oluşan maliyetler takip edilmektedir. Türk Tek Düzen Hesap planı içinde maliyet muhasebesi ve yönetim muhasebesi birbirinden bağımsız iki ayrı döngü içinde değil (dualist), içiçe geçmiş tek bir döngü içinde yürütülmektedir. Hesap çerçevesi içinde 7 no'lu hesap sınıfı maliyet muhasebesine ayrılmıştır. Bunun dışında maliyet muhasebesini ilgilendiren tüm kayıtlar tek bir düzen içinde yürütülmektedir. Türk Tek Düzen Hesap Planında maliyet ve gider ayrımı yapılmamaktadır. Gider olmayan maliyetler (hesapsal maliyetler) göz önünde bulundurulmamaktadır. Her iki hesap planının farkı, birinin dualist (Alman Hesap Planı), diğerinin monist ( Türk Tek Düzen Hesap Planı) benimsemesinin dışında, Türk Tek Düzen Hesap Planında maliyet ve gider kavramlarının arasında bir ayrım yapılmamış olmasıdır. Bunun sonucu olarak Türk Tek Düzen Hesap Planı içinde tutulan muhasebenin sonucu sadece dönem sonucu tespit edilmekte, Alman Endüstri Hesap Planı'nda olduğu gibi dönem sonucu yanında işletme faaliyeti sonucu tespit edilememektedir. Bir işletmede esas faaliyet konusunu oluşturan işlemlerin doğurduğu sonuçları belirlemek asıl önemlı olandır. Maliyet muhasebesi bu anlamdam asıl önemlı rolü oynamaktadır. Gerçeğe daha yakın sonuçlar elde edebilmek amacıyla, yönetım muhasebesinde dikkate alınmayan, fakat maliyet karakteri olan her tutar göz önünde tutulmalı ve hesaplara yansıtılmalıdır. Bu şekilde birbirinden farklı iki kavramdan bahsedilmektedir: maliyet ve gider. Gider, yönetim muhasebesi içinde kaydedilen her türli çıktıdır. Maliyet ise sadece işletmenin esas faaliyeti çerçevesinde oluşan bir çıktıdır. Alman Endüstri Hesap Planı'nda birbirinden bağımsız iki döngüden birincisinde, tum giderler kaydedilmekte, ikinci döngüde ise yönetim muhasebesi tarafından tutulan bu giderlerden maliyet tanımına uyanlar seçilmekte ve bunların yanında ayrıca yönetim muhasebesinde dikkate alınmayan fakat maliyet tanımına uyan kalemler de hepsi birden kayıtlara yansıtılmaktadır. Bunun sonucu olarak sadece gider bazında tespit edilen dönem sonucunun yanında aynı zamanda maliyetlere dayanan işletme faaliyetı sonucu da tespit edilebilmektedir. Türk Tek Düzen Hesap Planı'nda ise hem maliyet ve gider kavramları ayrımı yapılmamaktadır, ki bunu sonucu gerçeğe daha yakın sonuçların elde edilmesi güçleşmektedir, hem de maliyet muhasebesi ve yönetim muhasebesi içiçe geçmiş tek bir döngü içinde yürütülmektedir. ALMANCA Der deutsche Industriekontenrahmen umfaßt in zwei getrennten Rechnungskreisen sowohl die Finanzbuchführung, für die er die Kontenklassen Null bis Acht zur Verfügung stellt, als auch die Kosten- und Leistungsrechnung, der er die Kontenklasse Neun vorbehält. Die Kontenklasse 9 dient der betrieblichen Kosten- und Leistungsrechnung als Rechnungskreis II. In der Praxis wird die Kosten- und Leistungsrechnung häufig nicht kontenmäßig, sondern in tabellarischer Form durchgeführt. Während im Rechnungskreis I alle Vorgänge erfaßt werden, ist es Aufgabe des Rechnungskreises II, zunächst aus den Daten der Geschäftsbuchführung alle den betrieblichen Leistungsprozeß berührenden Vorgänge herauszufiltern (Abgrenzungsrechnung) und als zweites alle Kosten (betriebliche Aufwendungen) zu erfassen und den Leistungen (betrieblichen Erträgen) gegenüberzustellen. In dem türkischen Einheitskontenrahmen wird keine Abgrenzung durchgeführt. Es werden die Kosten, die nicht zu Aufwendungen führen, nicht berücksichtigt und dadurch kann nur das Periodenergebnis ermittelt. Mit Hilfe der Kontenklasse 8 wurden in dieser Arbeit auch die Kosten- und Leistungsrechnung in die Finanzbuchhaltung integriert. In dem türkischen Einheitskontenrahmen wird der Ablauf der Erfolgsermittlung in einem in sich geschlossenen System (Einkreissystem) durchgeführt. Die kalkulatorischen Kosten werden in der Kontenklasse 8 verfolgt und in zwei Schritten werden zuerst das Betriebsergebnis dann Periodenergebnis ermittlet. In einem Unternehmen ist es wichtig, das Ergebnis der eigentlichen betrieblichen Tätigkeit zu bestimmen. Um bei dieser Erfolgermittlung genaure und realitätsnähere Ergebnisse erhalten zu können, sollen neben den betrieblichen Kosten (Aufwendungen) auch die nicht zu Aufwendungen führenden Kosten (kalkulatorischen Kosten) berücksichtigen. Um sich die genügende Aussage über die tatsächliche, leistungsbedingte Ertragskraft des Unternehmens zu ergeben, soll in dem Kontenrahmen eine Abgrenzungrechnung durchgeführt, neben dem Periodenergebnis auch das Betriebsergebnis ermittelt werden.
Keywords: Genel yönetim; İşletmeler_Almanya; İşletmeler_Türkiye; Organizasyon ve finansman