Endeks vadeli işlem sözleşmelerini etkileyen makroekonomik faktörlerin analizi : Türkiye uygulaması - Demir, Gizem Çetin (My University, 2015)
ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİNİ ETKİLEYEN MAKROEKONOMİK FAKTÖRLERİN ANALİZİ: TÜRKİYE UYGULAMASI Bu çalışmada vadeli işlem piyasalarının dünyada ve Türkiye’deki oluşum ve gelişim süreci, vadeli işlemlerin neler olduğu ve fiyatlamalarının nasıl yapıldığı geniş bir şekilde ele alınmış olup yapılan araştırmalar sonucu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok işlem gören vadeli işlem sözleşmelerinin endekse dayalı vadeli işlem sözleşmeleri olduğu görülmüştür. Bu bağlamda, endeks vadeli işlem sözleşmelerine etki eden makroekonomik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmış ve Borsa İstanbul bünyesindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda işlem gören BIST 30 endeks vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatını etkilediği düşünülen makroekonomik faktörlerin dahil edildiği regresyon modeli tahmin edilmiştir. Vadeli İşlem Piyasaları,VİOP,Endeks Vadeli İşlem Sözleşmeleri

THE ANALYSIS OF MACROECONOMIC FACTORS’S IMPACT ON INDEX FUTURE CONTRACTS: AN APPLICATION ON TURKEY On this study, it is extensively examined that the futures markets’ generation and devolopment process in Turkey and all over the world, what the derivatives products are and how to price them. As the result of the researches, it has been proved the most traded derivative product is Index Future Contracts in Turkey as in the world. In this respect, it is aimed to determine the maroeconomic factors’ impact on index futures contracts and estimated a regression model included macroeconomic factors which is thougt to affect BIST 30 Index Futres Contract’s prices traded in Borsa Istanbul Futures and Options Market Futures Markets,VİOP,Index Futures
Keywords: Endeks Vadeli İşlem Sözleşmeleri; İşletme; Türkiye; Vadeli İşlem Piyasaları; VİOP; Yönetim