DİNÎ BAŞA ÇIKMA, PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK ve YAŞAM DOYUMU İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Makalede, yetişkin bireylerin dinî başa çıkma tutum ve davranışları, psikolojik dayanıklılıkları ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişki ve etkileşim ele alınmıştır. Ayrıca bireylerin cinsiyet, yaş ve medeni durum gibi demografik özellikleriyle ilgili bilgilere de yer verilmiştir. Araştırma, ilişkisel tarama yöntemine uygun olarak yapılmıştır. Araştırmada yaşları 18 ile 59 arasında değişen 512 kişiye, "Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği", "Dinî Başa Çıkma Ölçeği" ve "Yaşam Doyumu (Hayat Memnuniyeti) Ölçeği" uygulanmıştır. Bulgular, olumlu dini başa çıkma ile yaşam doyumu ve psikolojik dayanıklılık arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler olduğunu; psikolojik dayanıklılığın artmasıyla birlikte yaşam doyumunun da arttığını göstermiştir. Bulgulara göre, olumsuz dinî başa çıkma ile yaşam doyumu ve psikolojik dayanıklılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Değişkenler arası ilişkiler ve yaşam doyumunu açıklayıcılık gücünü yansıtan regresyon analizi sonuçları ise, olumlu dinî başa çıkma ve psikolojik dayanıklılığın yaşam doyumu üzerinde olumlu bir etki yarattığını ortaya koymuştur.

This article examines the relationship between psychological resilience, religious coping and life satisfaction among adults. Socio-demographic variables (gender, age, marital status etc.) are also examined in the study. Correlational survey method and questionnaire technique are used. The sample covers 512 individuals whose age range is from 18 to 59. "Resilience Scale for Adults", "Religious Coping Scale", and "The Satisfaction with Life Scale" are applied. The findings indicate that positive religious coping has positively correlated with life satisfaction and psychological resilience. Yet, negative religious coping does not have any relationship with these two variables. The other finding is that life satisfaction is rising with psychological resilience. According to regression analysis both positive religious coping and psychological resilience have positive effect on life satisfaction. Implications of these results and suggestions for future research are discussed.
A Study on the Relationship Among Psychological Resilience, Religious Coping and Life Satisfaction
Keywords: Din Bilimi