Gebeliğe bağlı bulantı kusmaların önlenmesinde akupresör uygulamasının etkinliği - Gürkan, Özlem Can (My University, 2005)
Araştırma gebeliğe bağlı kusmalı ya da kusmasız bulantı şikayetleri yaşayan ve şikayetleri nedeniyle ilaç tedavisi kullanmayan gebelerde, akupresör uygulamasının etkinliğini belirlemek amacıyla plasebo, kontrollü deneysel bir çalışma olarak planlandı. Araştırmanın evrenini 18 Mart 2004 ve 15 Mart 2005 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan sağlık bakanlığına bağlı bir araştırma ve uygulama hastanesinin, gebe takip polikliniğine başvuran gebeliğe bağlı kusmalı ya da kusmasız bulantı şikayeti yaşayan gebe kadınlar oluşturdu. Deney grubuna 26, kontrol grubuna 25 ve plasebo grubuna 24 olmak üzere toplam 75 hasta çalışma kapsamına alındı. 9 günlük uygulama sürecinde, deney grubundaki gebeler çalışmanın 4, 5, 6. günlerinde akupresör bantlarını P6 noktasına uyguladı. Plasebo grubundaki gebeler ise çalışmanın 4, 5, 6. gününde akupresör bantlarını P6 noktasından farklı bir noktaya bileğin üst tarafına yerleştirerek kullandı, kontrol grubundaki gebelere bant kullanımı önerilmedi. Elde edilen veriler; yüzdelik dağılımlar, Ki-kare, Fisher'in exact testi, Kruskal-Wallis varyans analizi, Wilcoxon işaretli sıralar testi, Pearson korelasyon tekniği ve Mann-Whitney U testi kullanılarak değerlendirildi. Araştırma verilerine göre, deney grubundaki gebelerde, bulantı sayısı, bulantı şiddeti, bulantıdan rahatsızlık duyma şiddeti, kusma sayısı, kusmadan rahatsızlık duyma şiddeti açısından günler arasındaki karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı fark (P<0.05) belirlendi. Araştırmamızda elde edilen bulgular doğrultusunda akupresör uygulamasının gebeliğe bağlı bulantı ve kusma semptomlarını azaltmada etkili olduğu belirlenmiş. Uygulaması kolay ve noninvazif bir yöntem olan akupresörün gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları azaltmak için hemşireler tarafından önerilebileceği sonucuna varılmıştır. Akupresör, Gebeliğe bağlı bulantı ve kusma.

EFFICIENCY OF ACUPRESSURE IN THE TREATMENT OF NAUSEA AND VOMITING DURING PREGNANCY The study was designed as placebo- controlled experimented in order to evaluate the efficiency of using acupressure in pregnant women suffering from nausea with or without vomiting and weren't receiving medical treatment. The universe of the research covered pregnant women having symptoms of nausea with or without vomiting who admitted to the antenatal clinic of a training research hospital bound to the ministry of health in Istanbul between dates of March 18 2004-March 15 2005. A total of 75 patients were enrolled to the study; 26 patients for experimental group, 25 for control group and 24 for placebo group. During nine days, pregnant women in experimental group applied acupressure bands to the point P6 in days of 4,5,6. Pregnant women in placebo group applied acupressure bands to a different point upper side of the wrist in days 4,5,6. Pregnant in control group weren't advised using acupressure bands. Acquired data were analyzed by using frequency, chi-square, Fisher's exact test, Kruskal-Wallis variance analysis, Wilcoxin's matched pairs, signed-rank tests, Pearson correlation and Mann-Whitney U test. According to study findings, with comparing the days of experimental group there were statistically significant difference (P<0.05) in frequency of nausea, number of nausea, severity of nausea, distress to nausea, number of vomiting and distress to vomiting. Our results indicate the efficiency in for reducing symptoms of nausea and vomiting in pregnant women by using acupressure. It is concluded that this easily used and noninvasive procedure can be advised by nurses in order to reduce nausea and vomiting in pregnancy. Key Words: Acupressure, Nausea and vomiting of pregnancy
Keywords: Doğum ve Kadın Hastalıkları