Hemşirelik hizmetlerinin hasta doyumu üzerine etkisi - Yurt Arıkan, Seher (My University, 1999)
Bu çalışma, hastanede tedavi olan hastaların hemşirelik hizmetlerinden duydukları doyumu Servqual Ölçeği ile belirlemek amacıyla metadolojik ve tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Bir Devlet Hastanesinde 9 klinikte 90 hasta ile gerçekleştirilen çalışmada, 25 hasta üzerinde Servqual Ölçeği'nin güvenirliği saptanmış, daha sonra 90 hasta ile yapılan çalışmada güvenirlik tekrarlanmıştır. Verilerin toplanmasında Servqual Ölçeği ve Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler ALPHA, Student T, Mann Whitney U, Spearman Korelasyon ve Kruskall Wallis testleri ile değerlendirilmiştir. Servqual Ölçeği'nin genel güvenirliği anlamlı bulunmuş (r=0,94; p< 0,001), güvenilir bir ölçek olarak kullanılabilir olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak hastaların hemşirelik hizmetlerinden memnun kalmadıkları ortaya çıkmış olup; yaş, eğitim düzeyi, medeni hal, yaşantısının çoğunu geçirdiği yer, yattığı gün sayısı, sağlık güvencesi, önceki yatışlarından duydukları memnuniyet ve akut ya da kronik hastalık tanısının doyumları üzerinde etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. In this study Servqual scale was used to define patient satisfaction from nursing service . This study was done at a state hospital, at 9 clinics with 90 patients. Reliability of Servqual scale was tested on 25 patients, and then repeated over 90 patients. To collect data Servqual scale and information form were used. Data were analysed by using ALPHA, Student T, Mann Whitney U, Spearman Correlation and Kruskall Wallis tests. General reliability of Servqual scale was found to be statistically significant (r=0,94; p< 0,001), and accepted to be reliable. As a result, it was found that patients were not satisfied from nursing service; age, education, marital status, place where the patient lives, days within hospital, health insurance, previous satisfaction from hospital, acute or chronic disease were not found to be statistically significant.
Keywords: Hemşirelik Hizmetleri