Evsel siyah çay atığı dolgulu vinilester kompozitlerin mekanik özelliklerinin incelenmesi - Kasap, Kübra (My University, 2023)
Kompozit malzemeler birden fazla özelliği yapısında bulunduran mühendislik malzemeleridir. Isı, nem gibi özelliklere karşı iyi bir dayanım göstermesi, metal gibi malzemelere göre hafif olması, yüksek dayanım direnci göstermesi, düşük maliyetli olması, aşınma direnci, şık görünümü gibi özellikleri ve daha birçok özelliği nedeniyle günümüzde çok tercih edilmektedir. Günümüzde tercih edilen kompozit çeşitlerinden biri de yeşil kompozitlerdir. Doğaya ve çevreye uyum sağlama özelliği, atıkları kullanma özelliği, sağlam bir dayanım göstermesi, basit bir şekilde işleme tabi tutulabilmesi ve yeni üretim tekniklerine ihtiyaç duyulmayan, mikro veya nano boyutta üzerinde işlem yapılabilen, geri dönüştürülebilme özelliği olan, yenilenebilme niteliğine sahip, sürdürülebilir bir kompozit olduğu için çok tercih edilmektedir. Yenilenebilme özelliği olan rezervlerin kullanılabilmesi nedeniyle, petrokimya ve mineraller gibi maddelere olan gereksinimi azaltabilir, böylece gezegenimizde daha az doğal kaynağın tükenmesine sebep olmaktadır. Geçtiğimiz senelerde bu gibi yeşil kompozitler için ticari mamuller ve aplikasyonlar geliştirilmekte olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada evsel siyah çay atığı vinilester matriste dolgu olarak kullanılmıştır. Evsel siyah çay atığına vinilester eklenerek birbirinden farklı kombinasyonlar hazır hale getirilmiştir. Birbirinden farklı olan bu kombinasyon reçinelerden her birinin içine ilave edilen evsel siyah çay atığı ağırlık oranı %0, %5, %10, %15, %20, %25 olarak ayarlanmasına karar verilmiştir ve bu şekilde hazırlanmıştır, bu çalışma aşamasında toplamda birbirinden farklı 6 kompozit test numunesi kullanılmıştır. Numuneler çekme, darbe ve sertlik testi gibi mekanik özellikleri incelenmeye tabi tutulmuş ve testin neticesinde grafiklerle sonuçlar gösterilmiştir. Numunelerin SEM testi sonucunda ortaya çıkan görüntüleri de incelenmiştir. Bu deneyde evsel siyah çay atıklarının bu kompozit türünde dolgu olarak kullanılmasının tetkik edilmesi ile birlikte kompozitte bulunan dolgu oranının katkısı da incelenmeye tabii tutulmuştur.

Composite materials are engineering materials that have more than one feature in their structure. It is highly preferred today due to its good resistance to heat and humidity, being light compared to materials such as metal, high strength resistance, low cost, wear resistance, stylish appearance and many other features. One of the preferred composite types today is green composites. It is a sustainable composite with its ability to adapt to nature and the environment, its ability to use wastes, its robust resistance, its simple processing and no need for new production techniques, can be processed on micro or nano scale, can be recycled, have the feature of renewable is highly preferred. Due to the use of renewable reserves, it can reduce the need for substances such as petrochemicals and minerals, thus causing the depletion of fewer natural resources on our planet. It is known that commercial products and applications have been developed for such green composites in the past years. In this study, domestic black tea waste was used as a filler in vinylester matrix. By adding vinylester to domestic black tea waste, different combinations are made ready. It was decided to set the weight ratio of domestic black tea waste added into each of these combination resins, which are different from each other, as 0%, 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, and it was prepared in this way. composite test sample was used. The mechanical properties of the samples such as tensile, impact and hardness tests were examined and the results were shown with graphics at the end of the test. The images of the samples, which emerged as a result of the SEM test, were also examined. In this experiment, together with examining the use of domestic black tea wastes as a filler in this type of composite, the contribution of the filling ratio in the composite was also examined.
Investigation of mechanical properties of vinylester composite materials filled with domestic black tea waste
Keywords: Atık ürünler; Composite materials; Domestic black tea waste; Evsel siyah çay Atığı; Geri dönüşüm; Kompozit malzemeler; Mechanic properties; Mechanical Properties; Mekanik Özellikler; Mekanik özellikleri; Recycling; Termoset Green composites; Thermoset; Vinilester reçinesi; Vinylester resin; Waste products; Yeşil kompozitler