Yeni Asır Gazetesi ve ege bölgesi gazeteciliği - Dur, Ali (My University, 2007)
Günümüz demokrasilerinde yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü kuvvet olarak kabul edilen basının, özellikle yerel basının; demokrasilerin sağlıklı işleyebilmesi için tarafsızlığını ve bağımsızlığını koruyarak güçlü olması büyük önem taşımaktadır. Yerel basın sınırları belirli bir yörede halkı bilgilendirmeyi, eğitmeyi, eğlendirmeyi ve böylece kamuoyunun serbestçe oluşmasına katkıda bulunmaya çaba gösteren kitle iletişim araçlarıdır. Kurtuluş Savaşından bugüne kadar önemli roller üstlenen yerel ve bölge gazetelerinin sorunları ilk günden beri bilinmekte ve süregelmektedir. Yeni Asır Gazetesi ve Ege’de Bölge Gazeteciliği konusunu bu sebepten dolayı yüksek lisans bitirme tezi olarak seçtim. Çalışmamda Yeni Asır Gazetesi ile başlayan ve diğer gazetelerin ekler çıkarmak, bölge sayfaları düzenlemek suretiyle yerel basının Türkiye’de en kuvvetli ve en çarpıcı örneğinin sergilenmiş olduğu Ege Bölgesi bölge gazeteciliği açısından değerlendirmeye alınmıştır. Yeni Asır gazetesinin doğuşunu, bugüne kadar karşılaştığı rakipleri tek tek inceledim. Bundan tam 113 yıl önce; 19.08.1895 yılında Selanik’de yayın hayatına başlayan Yeni Asır’ı Selanik yılları ve İzmir yılları olarak ayrı ayrı anlattım. Tüm bunların yanında sahiplik yapısı da 2007 yılına kadar ele alındı. 2005 yılında gazetenin sahibi Turgay Ciner’iken, 2007 yılına gelindiğinde gazetenin sahibi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu oldu. İçerik ve şekil özelliklerini de inceledikten sonra, Türk Basın tarihindeki gelişmelerin aksine dünyada yerel basın güçlenirken, ülkemizde ulusal basının gündemi belirliyor olmasının nedenleri ve bölgesel gazeteciliğin sorunları ve çözüm önerilerini ele alarak araştırmamı tamamladım.

The press especially the local press, which is accepted as the fourth force after legislation, execution and judgement at present democracies, to be strong in terms of maintaining the objectivty and independence is very important for the sake of democracy. Local press is a mass communication which puts forth an effort to form the public opinion independently, inform, educate and entertain the community in a specified territory. The problems of local and regional newspapers which have taken important roles from Turkish War of Independence till present have been recognized and existing. That’s why I have chosen the topics -‘Yeni Asır’ newspaper and regional journalism in the Aegean – as a graduation thesis. In my research, initiated with the newspaper Yeni Asır and other newspapers’ additional parts, the strongest and the most striking example of local press in Turkey, which is in the Aegean part of Turkey, has been examined under the subject of local journalism. I have studied the birth of ‘Yeni Asır’ and the rivals that it encountered up until now. I have reported ‘Yeni Asır’ -first published on 19th August,1895 in Selanik 113 years ago- in two parts – Selanik times and İzmir times. Furthermore, the structure of ownership has been examined till 2007. In 2005 the owner of the newspaper was Turgay Ciner but in 2007 the Savings Deposit Insurance Fund took it over. After analyzing content and structural features, I finished my research by discussing the reasons why the local journalism gets stronger in the world contrary to the History of Turkish Journalism; it is the national journalism that determines the agenda in our country which causes problems for local journalism, for which recommendations are proposed.
Keywords: Gazetecilik; Gazetecilik_Türkiye_Ege Bölgesi; Gazeteler; İletişim