Erol Güngör özelinde Türkiye’de aydınlar ve din problemi - Dinçer, Dilek (My University, 2018)
Bu araştırmada, Türk toplumundaki dini oluşum ve bu oluşum süreci içerisindeki Türk aydınının rolü ile ilgili olarak Erol Güngör’ün anlayış ve yorumları tespit edip incelemeye çalışılmıştır.Erol Güngör’ün bakış açısıyla ‘din’in geçmişi insanlık tarihi kadar eski olduğuna göre, geleceği de yine insanlık tarihi kadar uzun ömürlü olacaktır. Türkiye İslam kültür ve medeniyetine dahil olduğu için, o kültür içinde yer alan eserler yaratmıştır. Şimdi ise Türkiye’de ortak bir kültür yoktur. Türkiye henüz belli bir medeniyet dairesinin üyesi de olmuş değildir.Türkiye’de yaşanan kültürel, dolayısıyla dini değişim süreci içerisinde; dini sırf bir bilgi sistemi olarak ele almak ve dinin sosyal hayattaki yerini ve önemini bilmemek yüzünden hatalara düşülmektedir.İslam davasının asıl yükü ise aydınların, fikir adamlarının omuzlarına yüklenmektedir. Müslüman aydınlar ve din adamları, alimler, mütefekkirler, sanatkarlar bu sorumluluğun şuuruna ermek zorundadırlar.

In this research, in relation to the role of religious formation in Turkish society and the role of Turkish intellectual in this formation process, Erol Gungor’s perspective and interpretation are determined and examined.Within Gungor’s perspective, the history of ‘religion’ is as old as the history of humanity, therefore, its future will be long- lasting as the history of humanity.As Turkey belongs to the Islamic culture and civillization, it has developed works within that culture. At present, there is no common culture in Turkey and it has not been a member of a specific civillization circle.Within the cultural hence religious change process in Turkey, due to approaching religion as a mere information system and not having information about the role and importance of religion within social life, mistakes are made.The real burden of the Islamic process falls upon the intellectuals and savants. Muslim intellectuals and religious people, scholars, thinkers, craftsman should become aware of this responsibility.
Keywords: 1980-; Aydın Religion; Din; Din ve sosyoloji; Entelektüel yaşam; Entelektüeller; Güngör, Erol; Intellectual; Intellectual life; Intellectuals; Islam--Turkey; Islamic Society; Islamic sociology; İslam; İslam sosyolojisi; İslam Toplumu; Religion; Religion and sociology; Turkey; Türkiye