Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde enfeksiyon kontrolüne yönelik hemşirelik girişimlerinin değerlendirilmesi - Demirer, Nurdan (My University, 2004)
YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM (YDYB) ÜNİTELERİNDE ENFEKSİYON KONTROLÜNE YÖNELİK HEMŞİRELİK GİRİŞİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Adı ve Soyadı : Nurdan DEMİRER Danışman Adı : Doç. Dr. Sema KUĞUOĞLU Program : Yüksek Lisans ocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği

Yenidoğan yoğun bakım (YDYB) ünitelerinde, modern teknolojinin kullanımı ve uygulanan tedaviler ile risk altındaki birçok bebek iyileşmektedir. Diğer yandan, düşük doğum ağırlığı, immun durum, bakteriyel kolonizasyon, uzun süre hastanede kalma, serviste aşırı hasta yükü, hemşire-hasta oranı, invaziv girişimler, sık ve uzun süreli antibiyotik tedavisi, yetersiz ve uygun olmayan enfeksiyon kontrol teknikleri gibi faktörler nedeniyle bebeklerde enfeksiyon hızları giderek artmıştır. YDYB ünitelerinde, hastane kaynaklı enfeksiyonların erken farkedilmesi ve kontrolünde hemşirelere büyük sorumluluklar düşmektedir. Kaliteli ve etkin bir hemşirelik bakımı ile enfeksiyon hızları azaltılabilir. Hemşirelik bakımının kalitesi ve etkinliği de üniteye özgü bakım standartları ile değerlendirilebilir. Bu araştırma, YDYB ünitelerinde enfeksiyon kontrolüne yönelik hemşirelik girişimlerini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma, İstanbul ilinde, en az 10 yatak kapasiteli YDYB ünitesine sahip olan sağlık kurumlarında (üniversite, devlet, SSK ve özel hastaneler), Ekim 2003-Haziran 2004 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde YDYB ünitesine sahip 38 sağlık kurumunun (üniversite, devlet, SSK ve özel hastaneler) YDYB ünitesinde çalışan 286 hemşire oluşturdu. Araştırma örneklemini ise, İstanbul ilinde en az on yatak kapasiteli YDYB ünitesine sahip üç üniversite, dört devlet, iki SSK ve dört özel hastane olmak üzere toplam 13 hastanenin YDYB ünitesinde çalışan toplam 139 hemşire oluşturdu. Ancak çalışma için idari izin alınamayan bir üniversite hastanesi, bir devlet hastanesi ve bir özel hastane araştırma kapsamından çıkarıldı. Buna göre araştırmanın örneklemini iki üniversite, üç devlet, iki SSK, üç özel hastane olmak üzere toplam 10 hastanenin YDYB ünitesinde çalışan toplam 99 hemşire oluşturdu. İzin, rapor ve vb. nedenlerle bu ünitelerde çalışan 11 hemşire çalışmaya katılamadı ve örneklemimizi toplam 88 hemşire oluşturdu. Araştırma verileri, Anket Formu kullanılarak elde edildi ve verilerin analizinde yüzdelik, ki kare, t testi, Mann Whitney-u, Anova (Varyans analizi), cronbach alpha iç tutarlılık testi kullanıldı. Üniversite, devlet, SSK ve özel hastanelerin YDYB ünitelerinde çalışan hemşireler arasında eğitim durumları, toplam çalışma yılları, YDYB ünitesinde çalışma yılları, enfeksiyon kontrolüyle ilgili hizmetiçi eğitim, kongre veya kursa katılım durumları, hemşirelik sınıflama sistemleriyle ilgili bilgi durumları, standart hemşirelik bakım planı kullanma durumları açılarından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Üniversite, devlet, SSK ve özel hastanelerin YDYB ünitelerinde çalışan hemşirelerin enfeksiyon kontrolüne yönelik hemşirelik girişimlerinden aldıkları toplam puan ortalamaları karşılaştırıldığında aralarında SSK hastanelerinde çalışan hemşirelerin toplam puan ortalamaları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Üniversite, devlet, SSK ve özel hastanelerin YDYB ünitelerinde çalışan hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ile enfeksiyon kontrolüne yönelik hemşirelik girişimlerinden aldıkları toplam puan ortalamaları karşılaştırıldığında; ünitelerinde standart hemşirelik bakım planı kullanan ve kullanmayan hemşirelerin toplam puan ortalamaları arasında kullanmayan hemşirelerin lehine, hastanelerinde enfeksiyon kontrol komitesi olan ve olmayan hemşirelerin toplam puan ortalamaları arasında ise olan hemşirelerin lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Sonuç olarak; hemşirelerin bilgi eksikliği, üniteye özgü bakım standartlarının olmayışı, malzeme ve hemşire yetersizliği gibi nedenlere bağlı olarak enfeksiyon kontrolüne yönelik hemşirelik girişimlerinin uygulanma sıklıklarında üniversite, devlet, SSK ve özel hastanelerin arasında farklılıklar olduğu saptandı. ASSESSMENT OF NURSING INTERVENTIONS DIRECTED TO THE INFECTION CONTROL IN NEONATAL INTENSIVE CARE UNITS (NICU) SUMMARY In neonatal ıntensive care units (NICU), a lot of babies who are under risk become healthy with the help of modern technology and medical practice. On the other hand, the infection rates in babies increased gradually depending on the factors like low birth weight, immune status, bacterial colonization, long duration of hospitalization, crowded wards, inadequate nurse-patient relationship, invasive interventions, frequent and long-term antibiotics treatment, inadequate and inappropriate infection control techniques. In NICUs, the nurses have important responsibilities in early awareness and controlling of nasocomial infections. Infection rates can be decreased with high quality and active nursing care. The high quality and active nursing care can also be assessed with the care standarts which are special to unit. This research was performed to assess the nursing interventions directed to the infection control in NICU. This research was carried out in NICUs of health institutions (university, state, social institutions and private hospitals) which have at least 10 bed capacity between October 2003 and June 2004. The population of the research included 286 nurses who were working in NICU's of 38 health institutions in İstanbul. The sample of the research included 139 nurses who were working in NICUs with the capacity of at least 10 bed of 13 hospitals of which are three university, four state, two social institutions and four private hospitals. One university, one state and one private hospitals were excluded from the research, because managerial permission couldn't provided from them. So, totally 99 nurses who were working in NICUs of 10 hospitals (two university, three state, two social institutions and three private hospitals) were included in the sample of research. Because of vacation, health reports and etc., 11 nurses who were working in these units couldn't participate in our research and totally 88 nurses were included in the sample of research. The data of research was collected using interview form and percentage, chi-square, t test, Mann Whitney U test, Anova (Variances Analysis), Cronbach alpha test were used in statistical analysis. There were statistically significant differences among the nurses who were working in NICUs of university, state, social institutions and private hospitals in degree of education status, total duration of work, the duration of work in NICU, participation status to in-service training, congress and course about infection control, knowledge status about nursing classification systems and status of using standart nursing care plan. Total information marks of nurses who were working in NICUs of university, state, social institutions and private hospitals that reflect the practice of nursing interventions directed to the infection control were obtained to be a statistically significant difference on behalf of nurses who were working in social institutions. The descriptive characteristics of the nurses who were working in NICUs of university, state, social institutions and private hospitals and the total information marks of the nurses that reflect the practice of nursing interventions directed to the infection control were compared: There is statistically significant difference among the total information marks of nurses who were using standart nursing care plan and the nurses who weren't using standart nursing care plan on behalf of nurses who weren't using standart nursing care plan. And also there is statistically significant difference among the total information marks of nurses who have infection control cominity and the nurses who haven't infection control cominity in their hospital on behalf of those who have infection control cominity. As a result, significant differences were obtained among the nurses who were working in university, state, social institutions and private hospitals about the frequency of practice of nursing interventions directed to the infection control owing to nurses' inadequate information, lack of care standarts that are special to unit, insufficient equipment and inadequate number of nurse.
Keywords: Hemşireler, Yoğun Bakım