Aşere-i Mübeşşere’den Said B. Zeyd’in hayatı ve rivayetleri - Tatlı, Ebubekir (My University, 2008)
AŞERE-İ MÜBEŞŞERE’DEN SAİD B. ZEYD’İN HAYÂTI VE RİVÂYETLERİ (Özet) Aşere-i Mübeşşere (Dünyâ’da iken cennet ile müjdelenen on sahâbi)’den biri olan Said b. Zeyd’in hayâtını ve rivâyetlerini konu alan bu çalışmanın giriş bölümünün birinci kısmında, çalışmanın konusu, amacı ve önemini ele aldık. İkinci kısmında ise çalışmanın metodunu ve kaynaklarını aktardık. Tezimizin birinci bölümünde Said b. Zeyd’in hayâtı ve dini şahsiyeti incelenmiştir. Hz. Said’in hayâtı kısmında doğumu ve âilesi, ismi, nesebi ve künyesi, babası Zeyd b. Amr’ın tevhid ehlinden oluşu, Said b. Zeyd’in eşi Fâtımâ binti Hattâb, Hz. Said’in müslüman oluşu, Said b. Zeyd ve eşi Fâtımâ’nın Hz. Ömer’in müslüman oluşundaki rolü, onun İslam uğruna katlandığı zorluklar, hicreti, Allah Resûlü ile olan münâsebeti, Hz. Peygamber’den sonraki durumu ve vefâtı anlatılmıştır. Said b. Zeyd’in dini şahsiyeti kısmında ise onun zühd hayâtı yaşaması, açık sözlülüğü, fitneler karşısındaki tavrı, duâsının kabul edilmesi, İslam toplumu içindeki misyonu ve Aşere-i Mübeşşere’den oluşu işlenmiştir. Aşere-i Mübeşşere’den oluşu ele alınırken sahâbenin tanımı, sahâbenin fazileti ve sahâbe tabakalarından başlanmış ve Aşere-i Mübeşşere’den olan sahâbiler aktarılmıştır. Bu pâyeyi elde eden sahâbilerin ortak vasıfları anlatılmış, Aşere-i Mübeşşere ile ilgili rivâyetler incelenmiştir. Bununla alâkalı olarak Said b. Zeyd, Abdurrahman b. Avf, Hz. Ali ve Abdullah b. Ömer’in rivâyetleri aktarılmıştır. Cennet ile müjdelenen bu on sahâbinin faziletine de değinilmiştir. Birinci bölümün sonunda Said b. Zeyd’in ilmi şahsiyeti ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Said b. Zeyd’in rivâyetlerinin tahric ve tercümesi yapılmıştır. Bu rivâyetler kaynaklarına göre ve konularına göre olmak üzere iki tabloda gösterilmiştir. Son olarak Said b. Zeyd’den hadis rivâyetinde bulunan râviler; çok rivâyette bulunanlar ve diğer râviler olmak üzere iki kısımda zikredilmiştir. LIFE AND RIVAYETS OF SAID B. ZEYD ONE OF THE TEN PEOPLE WHOSE BLESSED WITH PARADISE (BRIEF) First part of my thesis introduction is about subject of my study, my goal and importance of the subject. In the second part, I explained my method and bibliography. In the first part of my study I analyzed, life and religious personality of Said b. Zeyd. His birth, family, name, ancestors, tag and his father, Zeyd b. Amr’s life explained. (His father was tevhid ehli whose believe in the oneness of God before Islam). His wife Fatima binti Hattab and how he became a Muslim. He and his wife’ role of Hz. Omer is becoming a Muslim. His emigration to Medina and his relations with the Prophet Muhammad (SAW) mentioned. His takva (asceticism), his behavior to fitne (instigation), his outspokenness and his mission in the Islam society are describe in this part of the study. When I explained he was one of the Asere-i Mubasere, I also gave information about other sahabis (who was one of the companions of the Prophet (SAW)) and who is sahabi? How were their virtue, their degree and rank among them? Rivayets about Aser-i Mubasere is examined. Relevant rivayets about Aser-i Mubasere from Said b. Zeyd, Abdurrahman b. Avf, Hz. Ali and Abdullah b. Omer were quoted. End of first part I mentioned his scholarly personality. Second part is about Said b. Zeyds rivayets tahric and translations. These rivayets are pointed out in two tables as source and topics. Lastly, ravis, those rivayet hadith (hadis) from Said b. Zeyd are specified in two sections: Ravis, whose rivayet many hadith and the others whose rivayet few.
Keywords: Hadis; İslam Dini