Türlerarası ilişkiler açısından Ziya Osman Saba’nın şiir ve öyküleri - Uygur, Selda (My University, 2005)
Bu çalışmada Ziya Osman Saba'nın şiir ve öyküleri türlerarası ilişkiler açısından incelenmiştir. Giriş bölümünde diğer bölümlerin daha iyi anlaşılabilmesi için tür kavramı üzerinde durularak şiir ve öykü türleri tanımlanmıştır, bu türlerin genel özellikleri anlatılmıştır. Ziya Osman Saba'nın öyküleri anı türüne yakın özellikler gösterdiğinden bu türün genel özellikleri üzerinde de durulmuştur. Birinci bölümde Ziya Osman Saba'nın şiirleri, ikinci bölümdeyse öyküleri temalarına göre Özlem, Aile Hayatı ve Mutluluk, Karamsarlık, Hayat ve Toplum alt başlıkları altında tek tek incelenmiştir. Bu bölümlerde Saba'nın şiir ve öykülerinin genel özelliklerinden bahsedilmiştir. Şiir ve öykülerin tematik dağılımı tablolaştırılmıştır. Ziya Osman Saba'nın Servet-i fünûn ve Meşale dergilerinde çıkan ve kitaplarına girmemiş şiirleri, 2003 yılında derlenip yayımlanmıştır; bu şiirler de diğer şiirlerle birlikte tematik dağılıma göre incelenmiştir. Ziya Osman Saba'nın öyküleri anıların tasnifi şeklinde yazıldığından bu öyküleri tek bir tema altında toplamak mümkün değildir. Bir öykü birden fazla tema içermektedir, öykülerin incelenmesinde en belirgin temalar esas alınmıştır. Tezin asıl konusunu oluşturan üçüncü bölümde Türlerarası İlişkiler başlığı altında şiir ve öykü türü arasındaki ilişki incelenmiştir, iki türün benzer ve farklı yönleri anlatılmıştır. Birinci bölümdeki başlıklar altında Ziya Osman Saba'nın şiir ve öyküleri temalarına göre, türlerarası ilişkiler açısından ele alınmıştır. Bir temanın şiir ve öykülerde nasıl işlendiği, ortak noktalar tespit edilerek, mekan, kişi, üslup, biçim gibi özellikleriyle incelenmiştir. Şiir ve öykülerden seçilen belirgin örnekler, tablolaştırılmıştır. Sonuç bölümünde genel değerlendirme yapılmıştır.

In this study Ziya Osman Saba's lyrics and stories are examined according to the relations between two sorts. In the introduction the lyrics and stories are defined by dwelling upon their concepts. For Ziya Osman Saba's stories have similarity with memoirs, this kind is especially examined. In the first part, Ziya Osman Saba's lyrics and the second part his stories according to their themes with the subtitles longing, family life and happiness, pessimism, life and society are analyzed in detail. The general characteristics of Saba's lyrics and stories are mentioned. The thematic allocation of the lyrics and stories are documented in graphics. Ziya Osman Saba's lyrics published in the Servet-i fünun and Meşale journals but not in his books, they have been collected and published in 2003. Together with the others, these lyrics were thematically analyzed, too. As Ziya Osman Saba's stories have been written in the way of an assortment of memories, it is not possible to gather these stories under one theme. A story contains more then one theme, so the main theme was taken as basic. In the third part, which includes the main subject of the thesis, under the title Relations between sorts, the relation of lyrics and stories are examined, similarities and differences of the two sorts were mentioned. Under the titles of the first part Ziya Osman Saba's lyrics and stories were analyzed according to their themes, under the aspect of the relations between the sorts. How a theme is performed is analyzed by determining common points, and according to properties of place, person, style, shape, etc. Besides, pecial examples of the lyrics and stories have been tabled. In the conclusion part a general evaluation is written.
Keywords: Edebiyat; Türk Edebiyatı