Bankaların kuruluşu ve faaliyete geçmesi - Aydın, Zehra (My University, 2009)
Anahtar Kelime: Bankaların Kuruluşu ve Faaliyete Geçmesi ÖZET BANKALARIN KURULUŞU VE FAALİYETE GEÇMESİ 5411 sayılı Bankacılık Kanunu bankacılık sektöründeki aksaklıkları gidermek, dünya çapında ve ülke içerisinde bankaların rekabet kabiliyetini arttırmak ve finansal piyasalarda güven ve istikrarı sağlamak amacıyla düzenlenmiştir. Ülkemizde yaşanan finansal sıkıntıların bir daha yaşanmaması ve dünya devletlerine ve Avrupa Birliği’ne uyum amacıyla güçlü bir bankacılık sistemi oluşturmaya çalışılan bu kanun ile ana hatları itibariyle büyük ölçüde uyum sağlanmıştır. Bankaların kuruluş ve faaliyete geçmesini ele alan bu çalışmanın temelinde Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde birçok yenilikleri de beraberinde getiren 5411 sayılı Kanuna göre bankaların kuruluş ve faaliyete geçme aşamaları detaylı olarak ele alınmış, teorik bilgi ile pratik bilginin harmanlanarak ve yürürlükten kalkmış bankacılık kanunları ile karşılaştırılması yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca bankaların kuruluş ve faaliyete geçmelerine ilişkin uygulamadan somut örnekleri gösterilmesini teminen farklı banka türlerine ilişkin ana sözleşme örneklerine ekler kısmında yer verilmiştir. The Establishment and Operation of Banks

THE ESTABLİSHMENT AND OPERATİON OF BANKS Banking Law No:5411 is regulated for to overcome the troubles in banking sector, to enhance the competitive ability of banks in world-wide and nation-wide and to ensure confidence and stability in financial markets. The aim with the execution of the Banking Law No:5411 by strenghtening the Turkish banking sector; to provide the harmonization in the banking sector in worldwide and European Union and not to fall into financial problems in our country over again has been mainly achieved. The conditions for the establishment and operation of banks form the basis of this study. In the alignment process to the EU, the establishment and operation stages of banks are assessed and clarified thorougly according to the Banking Act which provides new improvements in the sector and also theoretical and practical knowledge is collated, comparisons with the former banking acts has tried to be examined. Furthermore, by mentioning the concrete examples, versions of main agreements regarding different sorts of banks have been assessed in the appendix part of this thesis.
Keywords: Banka Hukuku; Bankalar ve Bankacılık; Özel Hukuk_Bankalar ve Bankacılık