Psikolojik Danışma Sürecinde Yeni Bir Model:_x000D_ Macera Terapisi - CANEL, AZİZE NİLGÜN (My University, 2019)
Macera terapisi deneyimle öğrenme yaklaşımından kaynak alan, danışanlara fizikselgörevlerin verildiği ve küçük gruplar şeklinde, genellikle terapistin ofisi dışında veaçık alanda yürütülen bir terapi yaklaşımdır. Günümüzde gittikçe tanınırlığı artan macera terapisi, çok farklı örneklemlerde ve farklı değişkenlerle araştırılmaktadır. Macera terapisi, açık alanda gerçekleştirilmesi ve macera etkinlikleri ve fiziksel aktivitelere yer vermesi dolayısıyla özellikle çocuklar ve ergenlerle çalışıldığında anlamlı sonuçlar alınmaktadır. Profesyonel uzmanlık gerektiren bir terapi yaklaşımı olan maceraterapisinin kendisine bulunmaktadır. Türkiye’de de adından söz ettirmeye başlayanmacera terapisi, araştırmacı ve uygulayıcıların dikkatini çekmektedir. Bu çalışmanınamacı, okuyuculara macera terapisinin teori ve prensiplerine ilişkin genel bir bakışaçısı sağlamaktır. Bu amaçla macera terapisinin kullandığı özgün tekniklerin yanı sıraoturum süreci ve içeriğine değinerek macera terapisinin teorik temelleri ve temel prensiplerinden bahsedilmiştir. Seans süreci ve gerçekleştirilen etkinliklere ilişkin bilgiler verilmiştir. Son olarak Türkiye için sonuç ve öneriler ilgili alanyazın ışığında irdelenmiştir.

Adventure therapy is based on experiential learning approach covering_x000D_ physical tasks assigned to participants in small groups generally in outdoor settings. In addition to continuously increasing awareness of adventure therapy, it has a wide research area including different populations and variables. Adventure therapy yields significant results especially when it is conducted with children and adolescents as it includes_x000D_ adventure and physical outdoor activities. Adventure therapy, which is_x000D_ a therapeutic approach requiring professional expertise, has its own_x000D_ methods as well as different components from other therapeutic approaches. Adventure therapy is gaining popularity in Turkey and attracts the attention of practitioners and researchers. This paper is intended to provide an overview to the readers about theoretical basis and_x000D_ principles of adventure therapy by touching unique techniques used in_x000D_ adventure therapy as well as the session process and content. Information is given about the session process and the activities carried out._x000D_ Finally, conclusion and recommendations for Turkey are discussed in_x000D_ the light of literature.
A New Model for the Psychological Counseling: Adventure Therapy