Sistemik lupus eritematozus hastalarında reflekslerinin elektrofizyolojik olarak incelenmesi - Şalçini, Celal (My University, 2011)
Amaç: Sistemik lupus eritematozus (SLE) santral ve periferik sinir sistemini de etkileyebilen multisistemik bir hastalıktır. Periferik sinir sistemi tutulum oranı çalışmalarda değişkenlik göstermektedir. Öte yandan bu hastalarda santral sinir sistemi tutulumunu inceleyen elektrofizyolojik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmamızdaki amaç, SLE tanısıyla izlenen ve nörolojik tutulumu olan ve olmayan hastalarda beyin sapı refleksleri ve sinir iletim çalışmaları gerçekleştirerek olası sinir sistemi tutulumunu araştırmaktı. Gerekçe – Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji tarafından SLE tanısı ile takip edilen 18–62 yaş arası (yaş ortalaması 39) 38 hasta alındı. Hastaların birinde nedeni tespit edilmemiş olan tek taraflı internal karotid arter oklüzyonu, ikisinde non-spesifik baş ağrısı mevcuttu. Diğer hastaların nörolojik belirti veya bulgusu yoktu. Kontrol grubunu 35 sağlıklı gönüllü (yaş ortalaması 38) oluşturdu. Sonuçlar: Hasta ve kontrollerde rutin sinir iletim çalışmaları ile beyin sapı refleksleri (göz kırpma refleksi, çene refleksi, masseter inhibitör refleksi) çalışıldı. Hastaların %29’ında motor veya duyu sinir iletim anormalliği saptandı. Bunların çoğunluğu aksonal tutulum ile uyumluydu. Beyin sapı refleks çalışma sonuçlarına göre SLE hastalarının %60.5’inde göz kırpma refleksi, %13’ünde masseter refleksi, %37’sinde ise masseter inhibitör refleks anormalliği mevcuttu. Bu anormalliklerin çoğu latans uzaması şeklindeydi ve demiyelinizan bir sürece işaret etmekteydi. Çıkarımlar: Yaklaşık her 4 SLE hastasından birinde elektrofizyolojik olarak periferik sinir sistem tutulumu görülmektedir. Bu bulguların klinik önemi şu aşamada belli değildir, takip değerlendirmelere ihtiyaç vardır. SLE hastalarında beyin sapı refleks anormallikleri çalışılan teste bağlı olarak %13 ile %60 arasında değişmektedir ve anormalliği en fazla saptayan test göz kırpma refleksidir. SLE hastalarının tüm beyin sapı refleks çalışmaları birlikte değerlendirildiğinde mevcut bulgular lateral kaudal pons, lateral medulla, inhibitör veya eksitatör internöronlarda fonksiyonel bütünlüğün bozulduğunu düşündürmektedir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Sistemik lupus eritematozus, periferik sinir sistemi, rutin sinir iletim çalışmaları, santral sinir sistemi, beyin sapı refleks çalışmaları

ÖZET (ABSTRACT) Aim: Systemic lupus erythematosus (SLE) is a multisystem disorder which may affect central and peripheral nervous systems. The rate of peripheral nervous system involvement varies between different studies. However, at present, we do not have any data about the utility of electrophysiological studies that can assess the involvement of central nervous system. In this study, we aimed to investigate the possible involvement of nervous system by the assessment of the brain stem reflex tests and by the nerve conduction studies in a group of patients with SLE with or without neurological symptoms. Materials and Methods: Thirty eight patients diagnosed as SLE by the Rheumatology Department of Marmara University Medicine Faculty (mean age: 39-years; range: 18-62 years) were enrolled to the study. One of the patients had unilateral occlusion of the internal carotid artery and the other two had a non specific headache. The remaining patients had no neurologic sign or symptom. The control group was consisted of 35 healthy volunteers (mean age: 38-years) Results: Routine nerve conduction studies and brain stem reflexes (blink reflex, masseter reflex, masseter inhibtory reflex) were studied in both patients and controls. Motor and sensory nerve conduction abnormality was found in 29% of patients. In most of the cases this abnormality was axonal. According to the brain stem reflex test results, 60.5% of SLE patients had abnormality in blink reflex test, 13% of them abnormality in masseter reflex test and 37% of the patients had abnormality in masseter inhibitory reflex test. The major abnormality in most of the cases was a prolonged latency and this finding was pointing out a demyelinating process. Conclusions: In almost ¼ of the patients with SLE, there is an electrophysiological involvement in the peripheral nervous system. The clinical value of this finding is not clear today and follow-up evaluations are needed. Related to the evaluated test, 13% to 60.5% of SLE patients have an abnormality in brain stem reflex tests and blink reflex is the most powerful one to detect the abnormality. When we review all the results of the brain stem reflex tests of SLE patients, we might find that the functional integrity of the inhibitory and excitatory interneurons of the lateral part of the pons and medulla is affected. Systemic Lupus Erithematozus, peripheral nervous system, nerve conduction studies, central nervous system, brainstem reflex studies
Keywords: Elektrofizyoloji; Nöroloji