Alternatif küreselleşme hareketleri - Peksan, Selcan (My University, 2007)
Küresellesme, algılanısı bir hayli tartısmalı olan karmasık bir kavramdır. Ekonomik, politik, sosyal ve kültürel yasamda sıklıkla karsılasılan bir kavram olmasına ragmen, tanımı üzerinde bir fikir birligi olmadıgı gibi, kökenleri, unsurları, etkileri ve sonuçları açısından da tartısmalıdır. Bu kavram, çok genel olarak, ülkeler ve bölgeler arasında artan ve yogunlasan baglantılar üzerinden tanımlanmaktadır. Küresel is çevreleri ve ekonomistler bütünlesmis bir dünya ekonomisinin avantajlarını ön plana çıkarma egilimindeyken, kimileri için küresellesme, neoliberal ideoloji ve pazar güçlerinin hâkim oldugu; çevrenin korunması, insan hakları ve yoksullugun düsürülmesi gibi çok daha önemli ihtiyaçların, pazar verimliligi karsında dikkate alınmadıgı bir süreci ifade etmektedir. Bu çalısmanın amacı, küresellesme sürecine karsı yükselen sosyal tepkilerin sebepleri, gelisimi, temel yapısal özellikleri, dogası ve dinamiklerini anlamak; daha önceki toplumsal hareketlerden farklılastıkları noktaları belirlemek ve hareketin baslıca çeliskilerini mevcut literatüre dayanarak analiz etmektir. 1990’lardan itibaren yogunlasan tepki, protesto ve hareketlerin küresellesmeye karsı olmaktan ziyade neoliberal küresellesme sürecinin toplumlar üzerinde sebep oldugu problemlere karsı hareket etmeleri ve insani temellere dayalı alternatif bir küresellesme hedeflemeleri bu çalısmanın hipotezini olusturmaktadır. Bu anlamda günümüz sosyal hareketleri, küresellesme karsıtı hareketler yerine alternatif küresellesme hareketleri olarak isimlendirilmistir. Binlerce muhalif dinamigi bünyesinde barındıran alternatif küresellesme hareketlerinin, uluslar üstü biçimde örgütlenmeleri, küresel düzeyde adalet, dayanısma gibi uluslar üstü hedefler belirlemeleri ve dahası kendi aktivitelerini organize etmek için küresel komünikasyon yapılarını kullanmaları, bu hareketlerin bir yönüyle küresellik fikrini desteklemelerinin kanıtı olarak anlasılabilir.

Although globalization is a casual concept in terms of economic, social, political and cultural life, there is no consensus on its definition, roots, components, effects and consequences. The concept is broadly defined as a process of increasing relations and concentrated intersections between countries and regions and spreading of people, cultures and opportunities on a world scale. While global business community and economists tend to stress the advantages of an integrated world economy and the impacts of world wide interconnectedness, others are more skeptical. In this point of view, globalization implies the neo liberal ideology of world market domination which place short term profitability of the market above the consummation of important needs, such as care for the environment, human rights and poverty reduction. According to this approach, globalization has given rise to inequalities and asymmetric relations by increasing dependency between states and many contemporary problems should be adequately studied related to globalization process with its neo liberal ideological basis. The purpose of this paper is to critically review the major structural characteristics of the alternative globalization movement which resist globalization as a process and formulate an alternative globalism. .
Keywords: Küreselleşme