İlköğretim okullarının 1. 2. 3. sınıflarında uygulanan görsel sanatlar dersinin öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi - Tarı, Hale (My University, 2011)
İlköğretim, bireylerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan okuma-yazma, sözlü anlatım ve matematiksel becerilerinin yanı sıra bireylerin yeteneklerini sonuna kadar geliştirme, doğru kararlar alma ve öğrenmeyi yaşam boyu sürdürme gibi temel öğrenmeleri kapsamaktadır (Fidan ve Baykul, 1994). İlköğretimde kazandırılan bilgi ve beceriler, bir yandan bireyin yaşama atıldığı zaman kendisi ve toplumu için daha üretken ve verimli olmasını sağlarken, diğer yandan ileri eğitim basamaklarındaki öğrenmelerinin de temelini oluşturmaktadır. Görsel Sanatlar Eğitimi ise, okul öncesi dönemden üniversite eğitiminin sonuna kadar birbirini takip eden bir bütündür. Bireyler Görsel Sanatlar Eğitimi dersiyle, sanat yoluyla kendilerini anlatma, yaratıcılıklarını geliştirme, estetik kişilik kazanma ve sanatın değerini anlama olanağı elde ederler. Bu araştırmada öncelikle sanat, sanat eğitiminin gerekliliği, eğitim ve Görsel Sanatlar Eğitimi kavramları araştırılmış ardından Cumhuriyet' in ilanından günümüze kadar olan süreçde sınıf öğretmenlerinin yetiştirilmesi ve aldıkları görsel sanatlar alanındaki eğitimleri incelenmiştir. Araştırmanın amacı ise; ilköğretim okulları 1. 2. 3. sınıflarında uygulanan Görsel Sanatlar Eğitiminin, öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda ilköğretim okulları 1. 2. 3. sınıflarında uygulanan görsel sanatlar eğitimine ilişkin mevcut durumu ortaya koyan sonuçlar çıkarılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ili' nin Kadıköy ilçesine bağlı 71 resmi ve özel ilköğretim okulunun Görsel Sanatlar Eğitimi dersine giren 117 öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlerin Görsel Sanatlar Eğitimini verirken nasıl bir yöntem izledikleri ve yaşadıkları güçlükleri öğrenmek için 32 soruluk bir anket uygulanmış ve sonuçları incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına gore; •Görsel Sanatlar Eğitimi dersinde uygulanan yeni metodları tanımada, çocukların yaratıcılık yönlerini ve hayal güçlerini geliştirmekte, dersde üç boyutlu çalışmalar yaptırabilmede, idari destek alabilmede, hizmet içi eğitim programlarına katılabilmede, yıl içerisinde müzeleri ve açılan sergileri takip edebilmede ve eğitim-öğretim yılı içerisinde öğrencileri resim sergilerine ve müzelere götürebilmede, görsel sanatlar eğitimi ile ilgili yapılan araştırmaları, yayınlanan kitapları, dergileri takip edebilmede sınıf öğretmenleri ve sınıf öğretmenliği yapan branş öğretmenlerinin güçlük çektikleri görülmektedir. •Görsel Sanatlar Eğitimi dersinde işlenen konuya uygun materyali (resim kağıdı, pastel boya, sulu boya, seramik kili...) sağlamada ve ders etkinliklerini değerlendirmede, derse giren sınıf öğretmenlerinin, görsel sanatlar eğitimi öğretmenlerinin ve sınıf öğretmenliği yapan branş öğretmenlerininde güçlük çektikleri görülmüştür. 'Görsel Sanatlar Eğitimi Dersinin Öğretmen Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi Anketi' nin alt boyutları Mezun olduğu bölüm değişkenine göre farklılaşması incelendiğinde; •Mezun olduğu bölüm sınıf öğretmenliği olan öğretmenlerin sosyal etkinliklerin öğrencilerin sosyal gelişimine etkileri puanları, mezun olduğu bölüm resim olan öğretmenlerin puanlarından düşüktür. Mezun olduğu bölüm resim olan öğretmenlerin sosyal etkinliklerin öğrencilerin sosyal gelişimine etkileri puanları, mezun olduğu bölüm branş olan sınıf öğretmenlerinin puanlarından yüksektir. •Mezun olduğu bölüm sınıf öğretmenliği olan öğretmenlerin öğretim programının uygulanışı puanları, mezun olduğu bölüm resim olan öğretmenlerinin puanlarından düşüktür. Mezun olduğu bölüm resim olan öğretmenlerin öğretim programının uygulanışı puanları, mezun olduğu bölüm branş olan sınıf öğretmenlerinin puanlarından yüksektir. •Mezun olduğu bölüm sınıf öğretmenliği olan öğretmenlerin aktif öğrenmeye etkileri puanları, mezun olduğu bölüm resim olan öğretmenlerinin düşüktür. Mezun olduğu bölüm resim olan öğretmenlerin aktif öğrenmeye etkileri puanları, mezun olduğu bölüm branş olan sınıf öğretmenlerinin puanlarından yüksektir. Sanat, Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar Eğitimi

Primary education covers basic learnings to get an individual to sustain his life such as literacy, oral expression and mathematical expressions as well as improving individual skills, taking the right decisions, ability to continue life-long learning (Fidan ve Baykul, 1994). The knowledge and skills that has been obtained during the primary education helps to individuals being productive and efficent and it generates the learning through the other educational steps when he takes part in social life. Visual Art Education is a whole consecutive period from the preschool time to the end of university education. Individuals get the opportunity to express themselves, to improve their creativity, to gain the esthetic personality and finally to understand the value of art by the help of visual art education. In this study primarily the arts, the necessity of the art education, training and the concept of Visual Art Education has been explored, following that, the education and the training of the class teachers concerning the visual arts has been searched from the time of proclamation of Republic to the present time. For this purpose, it has been reached some results which shows the present situation in 1st, 2nd and 3rd grades. In 71 official and private school, 17 teachers of Visual Art Education were included in this study in the region of Kadıköy, İstanbul. A questionnaire that includes 32 questions were applied to the teachers of Visual Arts in order to learn their teaching methods and the difficulties they have faced during the education of Visual Arts. According to the results of the study; •Class teachers and the branch teachers who work as class teachers have difficulty in being acquainted with the new methods applied in Visual Art Education teaching, in the improving the childs’ creativity and the power of their imagination, in having administrative support while making three dimensional studies in classrooms, in following the museums and exhibitions and taking the students to these places during the academic period, and finally have difficulty in following the up to date researches, books and articles. •Class teachers, the branch teachers who work as class teachers and also the teachers of Visual Arts have difficulty in supplying the suitable materials such as; drawing paper, pastel painting, watercolor, ceramic, clay and also have difficulty in evaluating the course. Subdimension of the evaluation for the Visual Art Education lesson based on the views of the teachers. When the survey is examined according to the department of the teachers ; •The points related with the effects of social activities in childs’development are varied in two different teacher groups. The points of teachers whose university degree is from Department of Education is lower than the ones who are graduated from Department of Art. Teachers points from Department of Art about the effects of social activities in childs’ development is higher than the other group of teachers. •The points related with the application of the education programme are again different in two groups of teachers. The points of teachers who are graduated from Department of Education is lower than the ones who are graduated from Department of Art. If a teacher is graduated from Department of Art his points related with the application of the education programme is higher than the other group of teachers. •The points related with the effects of teachers in the active learning are again different.. the points of teachers who are graduated from Department of Education is lower than the other group of teachers. The points of teachers who are graduated from Department of Art related with the effects of teachers in the active learning is higher than the other group of teachers. Key Words: Art, Art Education, Visual Art Education
Keywords: Görsel Sanatlar; İlköğretim