Sağlık hizmetlerinde lojistik yönetimi ve bir uygulama - Yılmaz, Elif (My University, 2008)
Hızın ön plana çıktığı ve yoğun rekabetin yaşandığı günümüz dünyasında, doğru ürünlerin, doğru miktarda, doğru yerde, doğru zamanda olmasını sağlayan tüm faaliyetleri kapsayan lojistik kavramının önemi gittikçe artmaktadır. Geçmiş dönemlerde nakliyecilikle eş anlamlı olarak kullanılan lojistik, artık depolama, ambalajlama, elleçleme, sigorta, satın alma, bilgi yönetimi gibi faaliyetleri de içermektedir. Doğru lojistik yönetimi, firmalara maliyet avantajı sağlamanın yanısıra sektörde rekabet üstünlüğü getirmekte, müşteri memnuniyetinin arttırılmasını desteklemektedir. Lojistik, genellikle üretim sektörleri ile bağdaştırılsa da hizmet sektörlerinde de müşteri memnuniyeti ve maliyetler bakımından etkin bir hizmetin sağlanması için gerekli olan maddi ve maddi olmayan aktivitelerin koordine edilmesi sürecinin etkin şekilde yürütülmesinde en önemli faktörlerden biridir. Sağlık kurumlarının, insan sağlının ve toplum refahının korunmasına hizmet etmeleri bakımından hizmet sektörleri içinde ayrı önemleri bulunmaktadır. Etkin sağlık hizmetleri kaliteli, verimli, sürekli, kolay ulaşılabilir olmalı ve tüm işletmelerde geçerli olan ekonomiklik ilkesi göz ardı edilmemelidir. Tüm bu koşulların sağlanması ise etkin lojistik yönetimi ile mümkündür. Bu çalışmada lojistik ve lojistik yönetiminin ne olduğu, sağlık hizmetlerinde lojistik yönetiminin önemi açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulama bölümünde sağlık hizmetlerinde lojistik faaliyetlerinin İstanbul’da yer alan bünyesinde birden fazla sağlık kurumu bulunduran sağlık gruplarında ne şekilde yürütüldüğünün incelenmesi amacıyla üç sağlık grubunun lojistik birimi yöneticileri ile derinlemesine mülakat yapılmıştır.

In today’s World where speed stands in the forefront and high level of competition is experienced, logistics, which enables the right materials to be available with the right quantity, at the right place and the right time, gains increasing importance. While logistics was used as synonymous to transportation, today logistics include activities like warehousing, packaging, handling, insurance, purchasing, information management. A successful logistics management, leads to competitive advantage and increase in customer satisfaction, besides providing cost advantage to firms. Even though, logistics is generalley reconciled with production industries, it is one of the most important factors for coordinating tangible and intangible activities in order to achieve effective services and customer satisfaction in service sectors. Health services, as serving for human health and community welfare, have unique importance in service sectors. Effective health services should be high-quality, efficient, continual, easy to attain while economics priciple is taken into consideration. Obtaining all of these conditions is only possible by effective logistics management. In this study, logistics and logistics management concepts and the importance of logistics management in health services are aimed to be explained. Lastly, the logistics management activities in health groups centered in İstanbul which constitutes of more than one entity are tried to be investigated by making depth interviews with logistics department managers of three health groups in İstanbul.
Keywords: Lojistik Yönetimi; Pazarlama; Sağlık Hizmetleri; Üretim Yönetimi