Alt çene büyük azı dişinde komplike bir iatrojenik furkasyon perforasyonunun biküspidizasyon tekniği ile tedavisi: vaka raporu - Arabacı, Taner; Çiçek, Yasin; Güngör, Hasan (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012)
İatrojenik furkasyon perforasyonu, endodontik tedavi esnasında dişin prognozunu oldukça azaltan önemli hatalardan biridir. Günümüzde, çoğu pratisyen hekim kompleks tedavi prosedürlerinden kaçınmak için bu gibi perfore dişlerin çekimini ve bunun yerine sabit protez ya da dental implantların yerleştirilmesini tercih etmektedir. Bunlar farklı birer tedavi alternatifi olarak düşünülse de, bu gibi etkilenmiş dişlerin çekim yerine tedavi edilmeleri gelişmekte olan diş hekimliğinin birinci amacı olmalıdır. Bu vaka raporunda, endodontik hataya bağlı alt çene büyük azı dişinde gelişen komplike bir furkasyon perforasyonunun biküspidizasyon tekniği ile tedavisi ve sonraki dönemde çevreleyen periodontal dokuların iyileşmesi sunulmaktadır.
Keywords: Furkasyon, perforasyon, biküspidizasyon