Multiperspective analysis of international financial centres and potential of Turkey’s position - Göre, Zeynep Sema (My University, 2014)
Bu tezin genel amacı uluslararası finans merkezlerinin oluşumu, gelişimi ve finans sisteminin ana unsurlarından olan bankacılık ve sermaye piyasalarının temel karakteristiklerinin finans sisteminin büyüklüğüne katkısının finans merkezlerinin büyüklüğü ile bağlantılı olarak incelenmesidir. Bu kapsamda dünya çapında faaliyet gösteren 42 ülkenin finans merkezi çalışmaya dahil edilmiştir. Panel veri analizi yöntemi ile geliştirilen ekonometrik model ile üç farklı ölçekteki finans merkezi ve ülkelerinin finansal sisteminin özellikleri bankacılık sektörü ve hisse senedi piyasaları açısından analiz edilmiştir, bu gruplar ile Istanbul (Türkiye) karşılaştırılmıştır. Ayrıca Istanbul’un rakibi olarak seçilen on bir finans merkezinin, finansal sisteminin ana unsurları özetlenerek, seçilen belli değişkenler kullanılarak karşılaştırması yapılmıştır. Öte yandan, finans merkezinin oluşabilmesi için gerekli alt yapıyı sağlayan unsurlarından olan küreselleşme, finansal aracılık hizmetleri, finansal piyasalar ve enstrümanlar ve bunların finansal merkezleri ile ilişkileri de bu tez kapsamında incelenmiştir. Finans merkezleri Istanbul Finans Merkezi projesi nedeniyle Türkiye için yeni ve önemli bir konudur. Finans merkezleri finans sektörünün, özellikle bankacılık ve sermaye piyasalarının gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Bankacılık sektörü ve sermaye piyasası aktiviteleri ise finans sistemi büyüklüğüne ve gelişmişliğine olumlu katkı sağlamaktadır. Bu hipotezlerden yola çıkılarak, bankacılık ve hisse senedi piyasasının karakteristliklerinin finansal sistemi büyüklüğüne katkısı 5 model ile analiz edilmiştir. Finansal derinlik, finansal küreselleşme, finansal etkinlik, finansal istikrar ve finansal erişiminin finans merkezi olan ülkelerin finans sistemi büyüklüğüne katkı dereceleri analiz edilmiştir. Finans merkezlerinin bulunduğu ülkelerin finans sistemlerinin büyüklüğü, finansal derinlik, finansal küreselleşme, finansal etkinlik, finansal istikrar ve finansal erişim unsurlarından finans merkezinin gelişmişliğine bağlı olarak farklı düzeyde etkilenmektedir. Ayrıca Istanbul’un uluslararası finans merkezi olabilmesi için finansal sistem açısından yapılması gerekenler ve Istanbul’un eksiklikleri ve potansiyeli tartışılmıştır. nans Merkezleri, Finansal Gelişmişlik, Finansal Sistem, Uluslararası Finans Merkezleri, Istanbul Finans Merkezi, Finansal Piyasalar, Bankacılık Sektörü

This dissertation had an attempt to contribute to the knowledge, the formation, and the development on international financial centres and to analyse the effects of characteristics of financial system that covers the banking sector and the stock markets on the size of the financial system in financial centres. Moreover, the financial globalisation, financial intermediation, financial markets, and financial instruments and their relationship with financial centres were also analysed in this dissertation. Financial centre is a new subject for Turkey due to “Istanbul International Financial Centre Project,” but much serious attention is given to the financial centres and their role in the performance of financial markets and banking sector. Financial centres contributed on the development of financial system in the country, mainly on the development of capital markets and banking sector. Conversely, the contribution of banking sector and capital market to the size of the financial system and the development of financial system were very remarkable. For this purpose, cross-country regression econometric model that comprises five sub-sections was exploited to analyse three different sizes of financial centres, which covers 42 countries. As well as, the position of Istanbul and Turkey was analysed by making comparison three financial centre group. How financial size or depth, financial globalisation, financial efficiency, financial stability and financial access of the banks and stock markets contributed to the size of the financial system in financial centres was the main hypothesis of this dissertation. Another hypothesis was whether Istanbul was positioned as a regional financial centre. It was found that the size of the financial system in financial centre’s country was affected differently by the characteristics of the financial system that are financial depth, financial globalisation, financial efficiency financial stability, and financial access. Finally, based on the results of the empirical model carried out, the relative strength, weaknesses, and potential of Istanbul as an international financial centre in the context of the financial structure and the financial system were discussed. nancial Centres, Financial Development, Financial System, International Financial Centres, Istanbul Financial Centre, Financial Markets, Banking Sector
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Finansal kurumlar, Uluslararası; Muhasebe; Sermaye Piyasası; Türkiye