Ümraniye ilçesinde1. basamakta sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların genetiği değiştirilmiş organizmalar konusunda bilgi,tutum ve davranışları - (:unkn) unknown (My University, 2013)
ÖZET Amaç: Araştırmanın amacı Ümraniye'de 1.basamak sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) konusundaki bilgi durumlarının, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma; Ümraniye ilçesine bağlı 11 adet 1. basamak sağlık kuruluşuna bir haftalık periyod içerisinde başvuran ve araştırmamıza katılmayı kabul eden 294 kişi ile yürütüldü. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan ve 2 bölümden oluşan 22 soruluk bir anketin yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak uygulanması ile toplandı. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi ve lojistik regresyon analizi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya katılanların %84.0'ı GDO'lardan haberdardı. GDO'lardan haberdar olan katılımcıların %70.0'ı GDO’yu ilk kez televizyondan duymuştu ve %70.4’ü GDO'ların insanın yaşam kalitesine zarar vereceğini, %72.9'u sağlık sorunları oluşturacağını düşünüyordu. GDO'lardan haber- dar olan katılımcıların %85.8'i üzerinde GDO'lu olduğu belirtilen bir ürünü almayacağını ifade etmişti ve %66.8'i GDO'lu ürünün fiyatı normal ürün- lerden daha ucuz olsa da ürünü satın almayacağını bildirmişti. Yapılan lojistik regresyon analizinde, katılımcıların bekar olması, çalışmıyor olması ve gündemi yeterince takip etmemesi GDO’lardan haberdar olma durumunu azaltıcı faktörler olarak ortaya çıktı. Sonuç: Araştırmamıza katılanların çoğu GDO’lardan haberdardı ve medya en önemli bilgi kaynağı olarak saptandı. Katılımcıların GDO’lu ürünlere karşı yaklaşımı olumsuzdu. GDO’lu ürünlerle ilgili toplumun farkındalığını ve bilgi düzeyini arttırmak için özellikle medya etkin bir şekilde kullanıl- malıdır.

Objective: The aim of the study was to evaluate knowledge, attitude and behavior of patients applied to primary health care centers about genetically modified organisms (GMO) in Umraniye. Material and Method: This descriptive study performed with 294 participants who applied to 11 primary health care centers in one week period and accepted to participate our study in Umraniye. Study data collected by a two part questionnaire which prepared by researchers and had 22 questions, using face to face interview. The data was evaluated by descriptive statatistics, chi square test and logistic regression analysis. Results: Of 84.0% participants awared of GMO. Of 70.0% participants who awared from GDO heard it from television first and 70.4% of them participants thought GMO harmful for quality of life, 72.9% of them thought they were developed health problems. 85.8% of participants who awared from GMO said they never bought GMO products and 66.8% of them said they never bought GMO products even if they were cheap from others. Being single, not working and thinking of keep abreast of current events were found as decreasing factors on GMO awareness by logistic regression analysis. Conclusion: Most of the participants were aware of GMO and media found the most important knowledge resource. Approach of participants towards GMO was negative. Especially media had to used effectivelly for raising awareness and knowledge level of community about GMO products.
Knowledge, attitude and behaviours of patients applied to primary health care centers about genetically modified organisms in umraniye
Keywords: Tıbbi İnformatik; Davranış Bilimleri