Hastane çalışanlarının kurumsal sosyal sorumluluk algısının ekstra rol davranışlarına etkisi - Sancar, Oya (My University, 2021)
Hastane çalışanlarının kurumsal sosyal sorumluluk algısının ekstra rol davranışlarına etkisi Amaç: Bu çalışmada, hastane çalışanlarının kurumsal sosyal sorumluluk algılarının ekstra rol davranışlarına etkisinin ve kurumsal imajın bu etkideki aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İstanbul ilinde faaliyet gösteren ve kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen sekiz özel hastanede toplam 301 hastane çalışanına anket uygulanmıştır. Araştırmada gerçekleştirilen analizler; açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, geçerlilik ve güvenilirlik analizleri, korelasyon analizi, t-testi, tek yönlü varyans analizleri (ANOVA) ve hipotez testlerinin sınanmasında kullanılan yapısal eşitlik modeli analizleridir. Bulgular: Tüm hastanelerin çalışanlarını kapsayan yapısal eşitlik modeli analizi sonuçlarına bakıldığında; çalışanlara yönelik sosyal sorumluluk boyutunun ekstra rol davranışı boyutuna etkisinin negatif yönde ve anlamsız olduğu görülmüştür. Müşteriler ve devlete yönelik sosyal sorumluluk boyutu ile toplum ve çevreye yönelik sosyal sorumluluklar boyutunun ise ekstra rol davranışı boyutunu kurumsal imaj ve biçimsel rol davranışı aracılık etkileriyle pozitif yönde etkilediği görülmektedir. Kurumsal sosyal sorumluluk projesi üstlenen ve üstlenmeyen hastanelerin çalışanlarını kapsayan modeller karşılaştırıldığında kurumsal imaj aracı değişkeni açısından önemli bir fark olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hastane çalışanları, kurumlarının dış paydaşlara yönelik sosyal sorumluluklarına çalışanlara yönelik sosyal sorumluluklarından daha fazla önem verdiğini düşünmektedir. Kurumsal sosyal sorumluluk projesi üstlenmenin hastane çalışanları açısından kurumun imajına katkı yaparak ekstra rol davranışlarını etkilediği anlaşılmaktadır.

The impact of hospital employees’ perception of corporate social responsibility on extra-role behaviors.Objective: The aim of this study is to determine the effect of the perception of corporate social responsibility of hospital employees’ on their extra-role behavior and the mediating role of corporate image in this effect.Materials and Methods: A questionnaire was applied to 301 employees from eight private hospitals in Istanbul which were determined by convenience sampling method. Exploratory and confirmatory factor analyses, validity and reliability, correlation, t-test, ANOVA and structural equation model analyses were used.Results: Structural equation model analysis covering employees of all hospitals are examined, effect of social responsibility towards employees on extra role behavior is negative and meaningless. Social responsibility towards customers and the state and social responsibility towards society and environment positively affect extra role behavior through the mediation effects of corporate image and in role behavior. When compared by employees of the hospitals with and without corporate social responsibility projects, it was determined that the difference was significant for corporate image moderator variable.Conclusion: Hospital employees think that their institutions give more importance to social responsibilities towards external stakeholders than social responsibilities towards employees. It is understood that undertaking a corporate social responsibility project affects the extra role behaviors by contributing to corporate image in terms of hospital employees.
Keywords: corporate image; ekstra rol davranışı; extra role behavior; Health services administration; kurumsal imaj Corporate social responsibility; Kurumsal sosyal sorumluluk; Medical personnel; organizational citizenship behavior; örgütsel vatandaşlık davranışı; Sağlık hizmetleri yönetimi; Sağlık personeli