Finansal piyasalardaki oynaklık yayılımı : BRICS ülkeleri - Siber, Zeynep Pelin (My University, 2019)
Günümüzde finansal küreselleşmeyle başlayan ülkeler arasındaki finansal piyasaların etkileşimi son yıllarda akademisyenler tarafından ele alınan konuların başında gelmiştir. Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen finansal olaylar, diğer ülkelerin piyasalarını da etkilemiştir. Bu etkileşim ülkelerde yapılan ya da yapılacak olan yatırım gibi önemli kararlarda büyük rol oynamaktadır. Yatırımcılar yapacakları yatırımların yol haritasını çizmek için finansal riski her zaman bilmek istemişlerdir.Bu çalışmada, BRICS ülkelerin oynaklığı tahmin edilerek bu oynaklığın Türkiye üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığı tartışılmıştır. Oynaklık tahmini GARCH ve EGARCH modelleri aracılığıyla yapılmıştır. Çalışma, 2010-2018 dönemini kapsamaktadır.BRICS ülkelerinin oynaklığı tahmin edildikten sonra, GARCH ve EGARCH modelleri araçlığıyla bu ülkelerde meydana gelen oynaklığın Türkiye üzerine etkisine bakılmıştır. Sonuç olarak, BRICS ülkelerinde meydana gelen oynaklığın Türk piyasasına etkisi olduğu görülmüştür.

Today, the interaction of financial markets between countries that have begun with financial globalization has been one of the main topics discussed by academicians in recent years. Financial events taking place anywhere in the world have also affected the markets of other countries. This interaction plays a major role in important decisions such as investments made or to be made in countries. Investors have always wanted to know the financial risk to draw a roadmap for their investments.In this study, by estimating the volatility of the BRICS countries it has argued whether the volatility in these countries has an impact on Turkey's volatility or not. Volatility estimation is made by GARCH and EGARCH models. The study covers the period 2010-2018. After the volatility in BRICS countries is estimated, the impact of volatility occurring in these countries on Turkey is studied with the GARCH and EGARCH models. As a result, it is found that the volatility in BRICS countries has an impact on the Turkish market.
Keywords: ARCH; BRICS; BRICS ARCH; Econometrics; EGARCH; Ekonometri; GARCH; Oynaklık; Volatility