Erzincan tulum peynirlerinden izole edilen funguslar üzerine araştırmalar - Erkol, Gülçin (My University, 2015)
TEZ ADI: Erzincan Tulum Peynirlerinden İzole Edilen Funguslar Üzerine Araştırmalar Bu çalışma 2012-2013 yılları arasında yapılmıştır. Erzincan ilinde ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde çeşitli üretim ve satım yerleri ile evlerden toplanan tulum peyniri örneklerinde gelişen fungusların belirlenmesi amaçlanmıştır. Örneklerin bulunduğu bidonların üst kısımları steril misina ile kesilerek çıkartılmış ve hava ile temas etmeyen yüzeylerinden steril spatüller aracılığı ile alınarak steril tek kullanımlık örnek kaplarına koyulmuştur. Soğuk taşıma çantaları ile çalışılacak laboratuvar ortama getirilerek gerekli incelemeler yapılmıştır. Araştırmada toplam 200 fungus kolonisi izole edilmiştir. 5 cinse ait 14 tür izole edilmiştir. Elde edilen cinsler Aspergillus, Fusarium, Geotrichum, Penicillium ve Cladosporium’ dur. Bunlar içerisinde en çok elde edilen türler ise Aspergillus ve Penicillium cinslerine ait olmuştur. Çalışmada izole edilen türler ise Aspergillus flavus, A. niger, A. parasiticus, A. versicolor, Fusarium oxysporum, Geotrichum candidum, Penicillium chrysogenum, P. echinulatum, P. griseofulvum, P. palitans, P. roqueforti, P. solitum, P. verrucosum ve Cladosporium herbarum’ dur.

RESEARCHES ON FUNGI WHICH ISOLATED FROM ERZINCAN TULUM CHEESES This study was carried out between 2012-2013 years. Aim of this study is to determine microfungi that developed from tulum cheese samples collected from various workshops, shops and houses in the spring, summer, autumn and winter seasons from Erzincan city. The tops of the containers in which the samples were excised with a sterile gutand the surfaces not in contact with the air taken through sterile spatula were placed into sterile disposable specimen containers. The taken samples were brought to the laboratory with cold carrier bags and necessary investigations were carried out. A total of 200 fungal colonies were isolated in this study. 14 species were isolated that belong to 5 genus. Obtained genera are Aspergillus, Fusarium, Geotrichum, Penicillium and Cladosporium. Among these species are the most achieved has been belonging the genus Aspergillus and Penicillium. The most achieved among these species are Aspergillus flavus, A. niger, A. parasiticus, A. versicolor, Fusarium oxysporum, Geotrichum candidum, Penicillium chrysogenum, P. echinulatum, P. griseofulvum, P. palitans, P. roqueforti, P. solitum, P. verrucosum and Cladosporium herbarum.
Keywords: Biyoloji; Erzincan; Funguslar; Mantarlar; Mikroplar; Tulum Peyniri; Türkiye