Dünya ticaret örgütü kamu alımları anlaşmasına genel bir bakış ve bu anlaşmanın Avrupa Birliği’nde uygulanması - ALYANAK, Servet (My University, 2014)
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Kamu Alımları Anlaşması (KAA) dünya ticaretinin serbestleştirilmesine katkı yapmayı ve kamu ihale piyasasını uluslararası ticaret kurallarının kapsamı altına almayı amaçlamaktadır. Şu anda 42 ülke bu Anlaşmaya taraf olmuştur. Anlaşma bir kamu ihalesine katılan işletmeleri doğrudan muhatap alan çeşitli düzenlemeler içermesi itibariyle yeni bir çığır açmıştır. Anlaşma, kendi kapsamına giren ihalelerde, taraf ülkelerin ve tedarikçilerinin yararına olacak şekilde ayırımcılık yapılması yasağı, ulusal muamele, en çok kayırılan ülke ve şeffaflık prensiplerini temel almaktadır. Acaba bu işletmeler KAA’nın ilgili hükümlerini gerekçe göstererek Avrupa Birliği (AB) hukuku bağlamında bu hükümlerin uygulanmasını talep edebilirler mi? Ya da bu işletmeler KAA’dan kaynaklanan haklarını ancak AB yasa koyucusunun kendi iç hukukunu (AB hukukunu) KAA’ya uyumlaştırdığı oranda ve bu Anlaşma kapsamında kalan yabancı işletmelere Anlaşmada uygulanması öngörülen usuller doğrultusunda mı ileri sürebilecektir? Bu makale okuyucuya KAA hakkında genel bir bakış sağlamakta ve KAA’nın temel niteliklerini gözden geçirmektedir. Bunun yanı sıra makale, KAA’nın bazı hükümlerinin AB Üye Devletlerinin ulusal mahkemelerinde uygulanmasını ileri sürme sorununu da tartışmaktadır. Makalenin ilk kısmı DTÖ KAA’yı uluslararası kamu ihale mevzuatı bağlamında analiz etmekte ve bu açıdan önemli noktalara değinmektedir. İkinci kısım, KAA’nın hukuki niteliği ve temel özelliklerini incelemektedir.
Keywords: Dünya Ticaret Örgütü, Kamu Alımları Anlaşması, kamu ihaleleri, ayırımcılık yapma yasağı, şeffaflık, ticaretin serbestleştirilmesi.